Dačić: Ponašanje Prištine potvrda da se o Кosovu mora raspravljati u UN

Trenutno se u Savetu bezbednosti UN vodi borba hoće li uopšte u februaru biti održana sednica o Кosovu i Metohiji. Ministar Ivica Dačić kaže da je Ekvatorijalna Gvineja iskazala veliko herojstvo što je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivica Dačić ( Foto Kim)

Ivica Dačić je za Tanjug rekao da je začuđujuće da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Pristine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja.

"Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, već generalni sekretar UN piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Кosova izbaci sa dnevnog reda SB UN", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, jednostrane i nerazumne odluke Prištine - poput noćašnjeg glasanja o Trepči - pokakzuju da je neophodno da se raspravlja o Кosovu.

"Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN o Кosovu", naveo je srpski šef diplomatije.

Veoma je važno, napominje, da se iskoristi pozitivan momentum u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rešenja, do kraja Trampovog mandata.

Trampova administracija je, dodaje, otvorila vrata za kompromis, za razliku od prethodnika koji, ističe, nisu hteli ni da razgovaraju ni o čemu drugom osim o priznanju Кosova.

"Takođe, treba iskoristi i pozitivan stav Mogerinijeve o potrebi kompromisa. Jednom rečju, ako u narednih godinu-dve ne bude dogovora, teško se možemo nadati pozitivnom rešenju za Srbiju", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Zato je, navodi, u Srbiji neophodna politička stabilnost u ovim teškim i odlučujućim vremenima.

"Zbog toga najava Đilasa, Jeremića i ostalih da će glavna njihova aktivnost biti spoljnopolitička, govori da će o svojoj zemlji pričati sve najgore predstavnicima međunarodne zajednice, da je u Srbiji navodno diktatura, da je Srbija faktor nestabilnosti i da izaziva konflikte sa svima u regionu. To isto što pričaju i naši neprijatelji", naveo je Dačić.

Istakao je da zato i "ne čudi njihova izjava da nije bitno ko vodi proteste", jer, dodao je, ne smeju pred građane već "hoće samo da ih iskoriste protiv Vučića".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane