Dačić: Političko rešenje za Kosmet je nacionalni prioritet

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ivica Dačić (Foto MSP)

"Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet", rekao je Ivica Dačić u ponedeljak uveče na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

"Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN, smatra da je uspešno održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost, kao i stalno jačanje svih potrebnih kapaciteta Ujedinjenih nacija.

"Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo Unmika u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir i da smo spremni da, uz vodeću ulogu UN, sa partnerima širom sveta doprinesemo suzbijanju ovih pretnji.

Prema njegovim rečima, svet je danas suočen sa brojnim izazovima i pretnjama, dešavaju se velike i brze promene, krize su kompleksne i često međusobno povezane, kao i njihove posledice.

"Neophodno je da aktivno delujemo u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora. Za Srbiju je nesporno centralno mesto i uloga UN u međunarodnoj zajednici. Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN i danas jednako aktuelni i potrebni", rekao je Dačić.

Ostale vesti

 • Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Stefanović: Netačne tvrdnje Prištine o Interpolu

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su apsolutno netačne tvrdnje prištinskih zvaničnika da su se skoro svi učesnici rasprave na sednici Izvršnog komiteta Interpola založili da se zahtev razmatra na Generalnoj skupštini i da predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta i to u trenutku dok sednica još traje.

 • U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U Sporazumu večeras Augustin Paljokaj

  U novoj emisiji Sporazum koja je večeras na programu od 21 čas u intervjuu sa dopisnikom Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista Augustinom Paljokajem govorimo o mogućnostima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u svetlu nedavno održanih evropskih izbora.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane