Dačić: Političko rešenje za Kosmet je nacionalni prioritet

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivica Dačić (Foto MSP)

"Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet", rekao je Ivica Dačić u ponedeljak uveče na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

"Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN, smatra da je uspešno održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost, kao i stalno jačanje svih potrebnih kapaciteta Ujedinjenih nacija.

"Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo Unmika u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir i da smo spremni da, uz vodeću ulogu UN, sa partnerima širom sveta doprinesemo suzbijanju ovih pretnji.

Prema njegovim rečima, svet je danas suočen sa brojnim izazovima i pretnjama, dešavaju se velike i brze promene, krize su kompleksne i često međusobno povezane, kao i njihove posledice.

"Neophodno je da aktivno delujemo u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora. Za Srbiju je nesporno centralno mesto i uloga UN u međunarodnoj zajednici. Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN i danas jednako aktuelni i potrebni", rekao je Dačić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane