Vesti
Politika

Dačić: Odložite debatu o članstvu Kosova

Ivica Dačić upozorio je danas u Parizu da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu.
Dačić: Odložite debatu o članstvu Kosova
Ivica Dačić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN.

U obraćanju na generalnoj debati 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, Dačić je podsetio da Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a da po osnovu rezolucije SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije pod privremenom upravom UN, na kojoj i danas deluje misija UN - UNMIK, što znači da "Kosovo nije država."

On je podsetio da je zahtev za prijem tzv. „Republike Kosovo“ bez presedana u dosadašnjoj istoriji Uneska, a da suprotstavljajući mu se, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN i vrhovni autoritet SB UN na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Prema njegovim rečima Sastanak Izvršnog saveta Uneska održan 21. oktobra pokazao je svu kontroverznost ovog pitanja, ali i duboku podeljenost članstva, što, kako je dodao, nesumnjivo potvrđuje činjenica da od 58 članica ovog tela, apsolutna većina, njih 31, faktički nije podržala usvajanje preporuke.

"U Organizaciji čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva za generacije koje dolaze, ne smemo zaboraviti da su na prostoru Kosova i Metohije od juna 1999. godine, dakle posle prestanka oružanih sukoba, do danas, 236 verskih i kulturno-istorijskih spomenika bili mete napada," rekao je Dačić.

Uništena su 174 verska objekta Srpske pravoslavne crkve, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je ili oštećeno skoro 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik, precizirao je on.

"Četiri bisera naše duhovne i kulturne baštine: manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva bogorodice Ljeviške, i danas se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti. Zbog svega ovoga duboko smo zabrinuti za svoje kulturno-istorijsko nasleđe u Pokrajini koje predstavlja stub našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta i deo dragocenog istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta", rekao je šef srpske diplomatije.

Činjenica je da Kosovo i Metohija i sada učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima Organizacije, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, što najbolje pokazuje da je prava intencija podnosilaca ovog zahteva isključivo politička, objasnio je Dačić.   

Srbija je, kako je dodao, snažno posvećena dijalogu sa predstavnicima Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i koji predstavlja jedan od retkih uspešnih primera mirnog rešavanja sporova u današnjem svetu.

"Upravo sa tim ciljem, Republika Srbija je u dijalogu demonstrirala svoju konstruktivnost i spremnost na kompromise. Na taj način smo doprineli da za mnoga kompleksna pitanja u različitim segmentima, od zakonodavstva do energetike i telekomunikacija, budu postignuta obostrano prihvatljiva rešenja."

Razgovori o imovini Srpske pravoslavne crkve, kao i statusu i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije u okviru Briselskog dijaloga tek slede, napomenuo je on, u govoru koje je medijima dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova.Ostale vesti

Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti UN pohvalio Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.
  • 21.10.2020
Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. novembra
Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da će predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici biti od 12. do 27. novembra, dok će se u četvrtak razgovarati o kampanji u Podujevu kako bi se odlučilo da li će se aktivnosti ponoviti još jednom.
  • 21.10.2020
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
  • 21.10.2020
“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020
SB danas o izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu
Ambasadori Saveta bezbednosti raspravljaće danas o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o stanju na Kosovu.
  • 21.10.2020