Vesti
Politika

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu

Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ivica Dačić (Foto N1)

„Mislimo da je nepotrebno da po ko zna koji put ponavljamo iste stavove, mi smo uvek bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpisujemo sporazume koje ne sprovodimo, poput Prištine“, rekao je Dačić, komentarišući navode da bi u Beograd mogao da stigne neformalni dokument iz SAD i EU sa zahtevom za priznanje Kosova, što je u međuvremenu oštro demantovano iz Brisela.

Dačić je ipak ocenio da je realno očekivati da će sada SAD i EU nastupati zajedno, pošto se njihov odnos promenio i popravio, ali je istakao da „mi više nismo u situaciji da samo osluškujemo i gledamo kako reaguju gospodari“.

„Pritisak će se pojačati, biće teških pritisaka, ali je situacija na terenu drugačija nego ranije – mogu da misle i rade šta hoće, ali sve zavisi od političkog rukovodstva u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene“, poručio je Dačić.

Ipak, postojanje non pejpera na koji se osvrće šef srpske diplomatije, oštro je demantovano iz Brisela još pre dva dana, kada su informaciju o navodnom novom „ultimatumu“ EU i SAD objavile „Večernje novosti“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Portparol EU Peter Stano u četvrtak je izjavio da Lajčak ne donosi nikakav ultimatum Srbiji i da nikakav non pejper o priznanju Kosova ne postoji.

”Budite uvereni da je ovakvo izveštavnje potpuna glupost”, rekao je Stano.

I u diplomatskim izvorima u Briselu iznenađeni su izveštavanjem „Novosti“ i navode da su u pitanju “tračevi i izmišljene konstrukcije po kojima su neka glasila već poznata.”

Neću dozvoliti da dijalog postane glavni spektakl

Ako opozicija misli da će im čarobni štapić u vidu Evropskog parlamenta pomoći da nešto urade mimo izbora – to su bezvezne stvari, rekao je Dačić i dodao da 1. marta kreću aktivnosti na međustranačkom dijalogu, ali da neće dozvoliti da to postane „glavni spektakl“.

Dačić je ocenio da opozicione stranke pokušavaju da izazovu „određenu političku nestabilnost“ i poručio da neće dozvoliti da se od toga pravi spektakl i da zameni „sve ono što mi radimo, a što je od vitalnog značaja za ovo društvo“.

„A to su vakcinacija, ekonomija, borba protiv kriminala i korupcije, pitanje regionalne stabilnosti i zaštite našeg nacionalnog i državnog interesa u ‘cuanmiju’ koji se dešava na međunarodnoj političkoj sceni“, naveo je Dačić i naglasio da su to politički prioriteti vladajuće većine.

Pred poslednje izbore realizovano 90 odsto dogovorenog

Rekao je i da „nisu obavešteni“ o platformama opozicije za međustranački dijalog, ali da veruje da bi njegov ishod trebalo da bude sagledavanje da li i šta treba da se popravi u izbornim uslovima.

„Treba da se analiziraju konkretne situacije, a ne da se govori načelno i uopšteno i da se drže političke tirade“, naglasio je Dačić i dodao da su pred poslednje izbore održana tri kruga takvog dijaloga i da je realizovano 90 odsto onoga što je dogovoreno.

Dodao je da će u ponedeljak biti održana video konferencija, kojoj će prisustvovati predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister sa još četiri predstavnika, i da će svako načelno reći kako vidi okvire i dinamiku tog procesa, a naknadno će biti zakazani razgovori sa strankama.

„Naš stav je da ako se ide na vanparlamentarne stranke, to ne mogu biti samo stranke iz takozvane bojkot opozicije“, rekao je Dačić.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021