Vesti
Politika

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu

Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ivica Dačić (Foto N1)

„Mislimo da je nepotrebno da po ko zna koji put ponavljamo iste stavove, mi smo uvek bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpisujemo sporazume koje ne sprovodimo, poput Prištine“, rekao je Dačić, komentarišući navode da bi u Beograd mogao da stigne neformalni dokument iz SAD i EU sa zahtevom za priznanje Kosova, što je u međuvremenu oštro demantovano iz Brisela.

Dačić je ipak ocenio da je realno očekivati da će sada SAD i EU nastupati zajedno, pošto se njihov odnos promenio i popravio, ali je istakao da „mi više nismo u situaciji da samo osluškujemo i gledamo kako reaguju gospodari“.

„Pritisak će se pojačati, biće teških pritisaka, ali je situacija na terenu drugačija nego ranije – mogu da misle i rade šta hoće, ali sve zavisi od političkog rukovodstva u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene“, poručio je Dačić.

Ipak, postojanje non pejpera na koji se osvrće šef srpske diplomatije, oštro je demantovano iz Brisela još pre dva dana, kada su informaciju o navodnom novom „ultimatumu“ EU i SAD objavile „Večernje novosti“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Portparol EU Peter Stano u četvrtak je izjavio da Lajčak ne donosi nikakav ultimatum Srbiji i da nikakav non pejper o priznanju Kosova ne postoji.

”Budite uvereni da je ovakvo izveštavnje potpuna glupost”, rekao je Stano.

I u diplomatskim izvorima u Briselu iznenađeni su izveštavanjem „Novosti“ i navode da su u pitanju “tračevi i izmišljene konstrukcije po kojima su neka glasila već poznata.”

Neću dozvoliti da dijalog postane glavni spektakl

Ako opozicija misli da će im čarobni štapić u vidu Evropskog parlamenta pomoći da nešto urade mimo izbora – to su bezvezne stvari, rekao je Dačić i dodao da 1. marta kreću aktivnosti na međustranačkom dijalogu, ali da neće dozvoliti da to postane „glavni spektakl“.

Dačić je ocenio da opozicione stranke pokušavaju da izazovu „određenu političku nestabilnost“ i poručio da neće dozvoliti da se od toga pravi spektakl i da zameni „sve ono što mi radimo, a što je od vitalnog značaja za ovo društvo“.

„A to su vakcinacija, ekonomija, borba protiv kriminala i korupcije, pitanje regionalne stabilnosti i zaštite našeg nacionalnog i državnog interesa u ‘cuanmiju’ koji se dešava na međunarodnoj političkoj sceni“, naveo je Dačić i naglasio da su to politički prioriteti vladajuće većine.

Pred poslednje izbore realizovano 90 odsto dogovorenog

Rekao je i da „nisu obavešteni“ o platformama opozicije za međustranački dijalog, ali da veruje da bi njegov ishod trebalo da bude sagledavanje da li i šta treba da se popravi u izbornim uslovima.

„Treba da se analiziraju konkretne situacije, a ne da se govori načelno i uopšteno i da se drže političke tirade“, naglasio je Dačić i dodao da su pred poslednje izbore održana tri kruga takvog dijaloga i da je realizovano 90 odsto onoga što je dogovoreno.

Dodao je da će u ponedeljak biti održana video konferencija, kojoj će prisustvovati predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister sa još četiri predstavnika, i da će svako načelno reći kako vidi okvire i dinamiku tog procesa, a naknadno će biti zakazani razgovori sa strankama.

„Naš stav je da ako se ide na vanparlamentarne stranke, to ne mogu biti samo stranke iz takozvane bojkot opozicije“, rekao je Dačić.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021