Vesti
Politika

Dačić: Nije dogovoren datum nastavka dijaloga

Premijer Ivica Dačić kaže da još nije dogovoren datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da ne bi voleo da to bude pre 21. januara.
Dačić: Nije dogovoren datum nastavka dijaloga
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić je rekao da trenutno nije u kontaktu sa Briselom zbog praznika, ali da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ranije najavila sastanak u januaru, ali da nisu precizirali datum.

"Nisam za to da radimo pod pritiskom, već da nađemo najbnolja moguća rešenja. Videćemo da li će biti to 17. januar ili ne, ali sigurno je da će glavni uslov za dalji napredak pregovora biti napredak u dijalogu sa Prištinom",
rekao je Dačić.

On je dodao da očekuje da će i dalje biti različitih pritisaka iz EU zbog toga što ima dosta problema oko konstituisanja zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština sad postaje glavno pitanje jer se tema vraća, sa nezavisnsti Kosova na zajednicu srpskih opština, ocenio je Dačić.

Dačić je dodao da 21. januara, zajedno sa Vučićem, odlazi na prvu međuvlassnu konferenciju Srbije i EU, kojom zvanično počinju pristupni pregovori.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020