Vesti
Politika

Dačić: Nije dogovoren datum nastavka dijaloga

Premijer Ivica Dačić kaže da još nije dogovoren datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da ne bi voleo da to bude pre 21. januara.
Dačić: Nije dogovoren datum nastavka dijaloga
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić je rekao da trenutno nije u kontaktu sa Briselom zbog praznika, ali da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ranije najavila sastanak u januaru, ali da nisu precizirali datum.

"Nisam za to da radimo pod pritiskom, već da nađemo najbnolja moguća rešenja. Videćemo da li će biti to 17. januar ili ne, ali sigurno je da će glavni uslov za dalji napredak pregovora biti napredak u dijalogu sa Prištinom",
rekao je Dačić.

On je dodao da očekuje da će i dalje biti različitih pritisaka iz EU zbog toga što ima dosta problema oko konstituisanja zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština sad postaje glavno pitanje jer se tema vraća, sa nezavisnsti Kosova na zajednicu srpskih opština, ocenio je Dačić.

Dačić je dodao da 21. januara, zajedno sa Vučićem, odlazi na prvu međuvlassnu konferenciju Srbije i EU, kojom zvanično počinju pristupni pregovori.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020