Vesti
Politika

Dačić: Nema ništa od spiska želja Prištine

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objašnjava da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji.
Dačić: Nema ništa od spiska želja Prištine
Ivica Dačić (Foto arhiva Kim)

Ivica Dačić je, gostjući u Dnevniku RTS-a, istakao da je sastanak koji su incirali Angela Merkel i Emanuel Makron bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine.

"Bile su glamurozne najave pre svega jer ljudi nisu informisani šta je bila namera, ovde nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja nove runde dijaloga, jer dijalog ne postoji", napominje šef srpske diplomatije.

Ukazuje da su Merkelova i Makron sastanak zakazali sa dobrim namerama i dodaje da Priština to ne shvata.

"Sigurno imaju neku podršku da budu tako tvrdoglavi. Čekaju da prođe mandat Evropske komisije, kritikuju EU", naglašava ministar spoljnih poslova Srbije.

EU, kaže, sa Beogradom nema probleme.

"Priština pravi probleme. Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa", ističe Dačić.

Ponavlja da je pozicija Srbije ista – dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

Priština, kaže, očigledno pokušava da stavi "nogu u vrata" i stalno priča o nekim novim temama.

"Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenljiva - priznati Kosovo je nemoguća misija", naglašava Dačić.

Smatra da je format razgovora u Berlinu bio neadekvatan jer, kako kaže, "nema šta da priča Zapadni Balkan o odnosima Beograda i Prištine".Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020