Vesti
Politika

Dačić: Ne odustajemo od kompromisa i diplomatije

Srbija ostaje privržena načelima međunarodnog prava, postignutim dogovorima i spremna je na dalji dijalog kada se za njega steknu uslovi, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić.
Dačić: Ne odustajemo od kompromisa i diplomatije
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na svečanom prijemu povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, poručio je da Srbija ne odustaje od kompromisa, niti diplomatije kao načina rešavanja sporova, ni kada je reč o pitanju najvišeg državnog prioriteta – pitanju Kosova.

"Ostajemo privrženi načelima međunarodnog prava, postignutim dogovorima i spremni na dalji dijalog, kada se za njega steknu uslovi", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukazao je da nerazumno i veoma štetno odbijanje Prištine da povuče odluku o taksama, kao i uzastopne provokacije i unilateralni potezi, kao što je bio jučerašnji brutalni napad na sever Kosova i Metohije, jasno govore da prištinska strana čini nemogućim održavanje novih rundi dijaloga.

Apeluje da se razumnim, odgovornim i iskrenim pristupom, ponovo pruži šansa diplomatiji, jer je to najmanje što dugujemo generacijama koje dolaze.

Napori Srbije nisu dovoljno valorizovani, napredak nesporan

Ponovio je da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Pred našom diplomatijom je veoma složen zadatak da, u uslovima izlaska Velike Britanije iz EU, unutrašnjih izazova u samoj Uniji, opadajućeg interesovanja za politiku proširenja, obezbedi dalju podršku država članica i institucija EU u pregovaračkom procesu Srbije", rekao je Dačić.

Ocenio je da je, uprkos činjenici da napori koje Srbija preduzima i rezultati koje postiže na evropskom putu nisu u dovoljnoj meri valorizovani kroz dinamiku pristupnog procesa, napredak nesporan.

U tom smislu, nada se će napori Srbije biti praćeni i otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU i dodatno, tokom narednog, finskog predsedavanja.

Očuvanje mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu, kao i bezbednosna saradnja u najširem smislu te reči, ostaju jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, poručio je ministar.

Naveo je da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori na brojne bezbednosne izazove savremenog doba, uključujući terorizam, sve vidove ekstremizma, sajber pretnje i izazove u domenu energetske bezbednosti, kao fenomene doba u kome živimo.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021