Vesti
Politika

Dačić ne očekuje zamke u poglavlju 35

Šef srpske diplomatije Ivica Dačic izjavio je danas da ne očekuje “zamke" u poglavlju 35 o Kosovu, istakavši da će se dijalog Prištine i Beograda i dalje odvijati u Briselu.
Dačić ne očekuje zamke u poglavlju 35
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić je za "Politiku" rekao i da to poglavlje "ne predstavlja zamenu za dijalog" istakavši da će se i ubuduće razgovarati uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini.
 
Prema njegovim rečima, ne postoje ni bilo kakvi dodatni rokovi u vezi sa poglavljem 35.
 
Srbija će, uveren je ministar spoljnih poslova, primenjivati sve što se dogovori u Briselu.
 
"Za nas to nije problem", rekao je on.
 
Dačić je, međutim, ukazao i da je nemoguce da EU, u situaciji kada njenih pet članica nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, utvrdi svoju jedinstvenu poziciju koja ne bi bila statusno neutralna.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021