Vesti
Politika

Dačić: Nastavljamo borbu za odbranu teritorijalnog integriteta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da će se teška diplomatska i politička borba vezana za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta nastaviti i u ovoj godini. 
Dačić: Nastavljamo borbu za odbranu teritorijalnog integriteta
Ivica Dačić (Foto Tanjug/Sava Radovanović)

Ivica Dačić je rekao da je teško govoriti o planovima kada u našoj zemlji sve počinje i završava se sa temom teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pa su samim tim i planovi takvi da se obezbedi što bolja osnova da možemo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese i u 2023. godini.

“Nažalost, to je tema kojom ćemo se baviti i u narednom periodu. Kažem, nažalost, zato što ćemo sigurno biti suočeni sa nastavkom pritisaka, dvostrukih standarda, ucena, tako da i drugi ciljevi koje imamo kao što su evropske integracije ili uspostavljanje što boljih odnosa sa nekim značajnim zemljama na međunarodnoj političkoj sceni će nesumnjivo biti uslovljeni i tokom dijaloga sa Prištinom”, ocenio je Dačić za Tanjug.

Naveo je da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako kaže, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma”, rekao je šef diplomatije.

Ukazao je da "jednostrani potezi" premijera Kosova Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na Kosovu, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa “blickriga”.

Kako objašnjava, Kurti želi proterivanjem Srba sa Kosova da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje.

“U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi su svedeni na tu jednu temu, temu iz koje sve drugo proističe, i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama”, objasnio je Dačić.

Naveo je da je želja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni.

Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije.

“Želeli bismo da vi novinari imate što manje posla u novoj godini, odnosno da imate što manje loših tema za građane, a da bi to bilo tako, to je zadatak i za nas koji se bavimo politikom”, rekao je ministar.

Dačić je poručio da će politika državnog rukovodstva Srbije biti usmerena ka budućnosti i evropskoj perspektivi, ali uz zaštitu nacionalnih i dražavnih interesa.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023