Vesti
Politika

Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se nada da će zločini Oslobodilačke vojske Kosova biti kažnjeni bez obzira na rezerve koje Srbija ima prema međunarodnim sudovima koji su, kako je naveo, uglavom sudili Srbima.
Dačić: Nadam se da će zločini OVK biti kažnjeni
Ivica Dačić (Foto arhiva Kim)

On je rekao i da "svi pravdaju zločine OVK nad Srbima" i da ne želi da se priča o Specijalnom sudu za zločine na Kosovu završi kao i sa drugim međunarodnim tribunalima.

"Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih za sada komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih", rekao je Dačić.

On je ponovio i da Srbija trudi da iznađe pravedno i kompromisno rešenje za Kosovo. Upitan da li će Specijalni sud za zločine na Kosovu, koji je pozvao Ramuša Haradinaja na saslušanje, uspeti da sačuva 20 svedoka, Dačić je rekao da ne zna ima li toliko živih.

"Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući s kim imaju posla", rekao je Dačić uoči sednice Glavnog odbora Socijalištičke partije Srbije.

"Prazne priče da je Rusija imala uticaja da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova"

Dačić je poručio da su "prazne priče" da je Rusija imala uticaja na pojedine zemlje da povuku priznanje Kosova. Upitan kakvu je ulogu imala Rusija i da li je bilo "trgovanja" bilateralnim sporazumima i ukidanjem viza za zemlje koje su povlačile priznanje, on je kazao da je Srbija sve radila sama.

"Mislim da su to prazne priče jer time što vi govorite to vi izražavate sumnju u našu snagu. Verujte niko nam nije pomogao, sami smo to radili i sami ćemo to raditi i dalje i ako je neko pomogao ja mu se zahvaljujem. Samo da znam ko je", rekao je Dačić.

On je kazao da je i predsednik Rusije Vladimir Putin, kada je bio u Srbiji, rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je veoma iznenađen brojem zemalja koji su povukle priznanje te da je to velik uspeh. Dačić je kazao i da "Amerikanci" drugim državama nude ekonomsku pomoć da bi priznale Kosovo.

"Ja ne znam da li ima viza između tih zemalja i Rusije, ali i da je to tačno, pa šta rade ovi drugi, šta radi Amerika, da bi priznale druge države Kosovo nudi ekonomsku pomoć, ukidanje viza je za njih sitno", rekao je Dačić.

Upitan o očekivanjima od novog ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka on je kazao da da je to "stari prijatelj" i da donosi nastavak politike prijateljstva sa Rusijom. On je istakao da se raduje dolasku i drugih ambasadora i da se nada da će tu "napraviti proboj".

Dačić je kazao da mu je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD "nema šta da pritiskaju Srbiju" i da znaju da "krivac nije u Beogradu, nego u Prištini".

"Toliko o Trampovoj administraciji, a kada ste pitali demokratu Nensi Pelosi, ona je rekla: ’Kosovo je za nas završena tema’, znači navijam za Trampa i tačka!", kazao je Dačić.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020