Vesti
Politika

Dačić: Nadam se da će Makron prekinuti igru oko taksi Prištine

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nada da će francuski predsednik Emanul Makron, koji dolazi u dvodnevnu posetu Beograd, prekinuti "igru" oko taksi Prištine na srpsku robu i dati uveravanje da će se to uskoro okončati".
Dačić: Nadam se da će Makron prekinuti igru oko taksi Prištine
Ivica Dačić ( Foto Kim)

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li Francuska može da utiče da Priština ukine takse kako bi se nastavili pregovori sa Beogradom rekao za Blic da se nada da će se taj odgovor čuti od predsednika Francuske.

"Ne može niko da me ubedi da zapadna Evropa, čiji je Francuska jedan od lidera, kao i SAD, koji su Prištinu toliko zadužili zalaganjem za nezavisnost Kosova, ne mogu da nateraju (Ramuša) Haradinaja da već osam meseci ukine jednu sramnu administrativnu odluku zbog koje stoji najvažnije političko pitanje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Beograd "nikada ni sa jedne strane od tih adresa nije dobio uverljiv odgovor otkud ta nemoć".

"Zato se nadam da će predsednik Makron prekinuti ovu igru i dati nam uveravanje da će ova mučna i sramna epizoda biti uskoro okončana", rekao je Dačić.

On je rekao da je dolazak Makrona jedna od najvažnijih poseta stranih državnika u poslednjoj deceniji i da joj Beograd pridaje veliki značaj jer od nje ima velika očekivanja.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020