Vesti
Politika

Dačić: Nacrt rezolucije Prištine – akti bez upotrebne vrednosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je nacrt rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid niz akata koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost, ali imaju za cilj da se jednostavno kaže da se njima ne sviđa tok kojim ide dijalog, odnosno da ne ide onako kako su oni planirali.
Dačić: Nacrt rezolucije Prištine – akti bez upotrebne vrednosti
Ivica Dačić (Foto arhiva Kim)

Ivica Dačić smatra da to, ipak, znači da se uvažava stav Srbije, i da neće biti baš tako kako su oni planirali, a to je da Srbija samo prizna Kosovo.

"Tu je, naravno, i ova ideja da se formira poseban sud za srpske zločine, kao da do sada ta tema nije 100 puta analizirana i bila na dnevnom redu Haškog tribunala", istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže da sve što je moglo da se sudi i presudi Srbima je presuđeno.

"Ako danas posle proteranih više od 230.000 Srba sa Kosova i Metohije, posle situacije da je u Prištini 1991. godine živelo 40.000 Srba, a da ih sada ima stotinak, da u mom rodnom gradu Prizrenu ih je bilo više od 10.000, a sada ih ima 23 ili 25. Ko je onda počiniio etničko čišćenje", upitao je Dačić.

Dačić je naveo da ako neko vrši etničko čišćenje ili genocid, onda je krajnji rezultat toga da ima manje naroda nad kojim se to čini.

"U ovom slučaju je jasan pokazatelj da su najveće žrtve svih zločina i etničkog čišćenja bili Srbi, a da su albanske žrtve uglavnom bile žrtve pripadnika terorističke OVK", naglasio je Dačić.

Ad hok komisija kosovske skupštine pripremila je nacrt rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da "priznaju počinjen genocid" na Kosovu i Metohiji tokom 1998-1999 godine.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021