Vesti
Politika

Dačić: Mnogi nisu svesni težine predstojećeg sastanka u Briselu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da mnogi građani, a ni političari nisu svesni težine sastanka u Briselu na koji su 27. februara pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
Dačić: Mnogi nisu svesni težine predstojećeg sastanka u Briselu
Ivica Dačić (Foto N1)

“Sigurno da Vučića očekuje veoma težak dan i toga su nedovoljno svesni i političari vladajućih partija, a kamoli građani”, rekao je Dačić nakon zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem na pitanje šta očekuje od predstojećeg sastanka u Briselu.

On je ocenio da je Srbija u teškoj poziciji i da je očekuje "velika odgovornost", zbog čega je neohodno da postoji politička stabilnost i jedinstvo.

Prema njegovim rečima, sada je stvar kako učestvovati i izboriti se za naše interese i budućnost.

Dačić je naveo i da je veoma teško pored Kurtija imati dogovor kada je rekao da mu je odvratno i da spominje ZSO.

On je dodao da ne ide u Brisel, ali da je spreman da pomogne Vučiću.

"Jačina svih pritisaka i ucena ne ogleda se samo u onome što je direktno izrečeno", rekao je Dačić i upitao šta je to kada neko kaže da neko teško može da odbije plan Evropske unije i SAD.

"Valjda vam je jasno da to nešto znači", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će obe strane - Beograd i Priština, kao što je specijalni izaslanik EU Miroslav Lačak najavio, prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, Dačić dodaje da predsedniku Vučiću treba i da saopšte šta su postigli u razgovorima sa Prištinom i da će se Vučić držati onoga što je ranije rekao.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023