Vesti
Politika

Dačić: Mi smo za nastavak dijaloga, ne prihvatamo jednostrane akte

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je u intervjuu za Kosovo Onlajn rekao da danas 93 zemlje priznaju nezavisnost Kosova, a da ih je pre pet godina bilo 113, i da 95 država ne priznaje tu nezavisnost što govori da Kosovo više nema većinu u Generalnoj skupštini UN.
Dačić: Mi smo za nastavak dijaloga, ne prihvatamo jednostrane akte
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Ivica Dačić je istakao da u ovom trenutku Kosovo nema većinu u Generalnoj skupštini UN a da je 2014. imalo – i to ubedljivu većinu.

"Sve što govorim je dokumentovano, ne samo zvaničnim notama, već i izjavama najviših državnih funkcionera tih zemalja, tako da tu nema mesta za bilo kakav tračak sumnje i bilo kakvo nagađanje ili tvrdnje kosovskih zvaničnika da je reč o nekim lažima", naveo je Dačić.

Na pitanje što potezi srpske diplomatije nisu našili na dobar prijem na zapadu i među zemljama Kvinte, i o zahtevima da Srbija prestane da lobira za povlačnjenje priznanja, Dačić je rekao za su ti zahtevi cinični.

"Jer od kada je počeo Briselski dijalog, koji sam ja počeo oktobra 2012. godine, od tada 23 zemlje su priznale Kosovo. Kako to tada Srbiji nije smetalo, ili što nisu rekli tada prestanite sa tim procesom da se priznaje Kosovo. Uostalom, sve te zemlje, Velika Britanija, SAD... na svakoj sednici SB UN pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo. Vljora Čitaku na svakoj sednici poziva da se prizna Kosovo, organizacija Islamskih država takođe. Znači oni treba da rade dalje na tome, a mi da prestanemo, a onda oni će da ukinu takse, a mi da prestanemo sa povlačenjem priznanja. Predsednik Vučić je izneo najkorektniji predlog a to je – ako želite da bude moratorijum, onda on mora da bude i na kampanju za priznavanje Kosova i na kampanju za povlačenje priznanja", rekao je Dačić

"Ali oni to ne žele, to njima ruši sliku o tome da je sve gotovo, a vidite da nije gotovo. A to je jer mnoge zemlje imaju slične probleme, svaka zemlja ima svoje Kosovo, razmišlja o tome kako će se to završiti na njihovoj teritoriji...", dodao je ministar.

"Ne prihvatamo jednostrane akte"

Dačić je poručio da je Srbija za nastavak dijaloga i za kompromis, ali da taj proces nije doveden do kraja. Ističe da odluka mora de se donese u SB UN.

"Ko god želi dijalog i dogovor – taj dogovor mora da postigne sa Srbijom. Mi smo na to spremni, ali jednostrane akte ne možemo da prihvatimo", poručio je.

Govoreći o taksama od 100 odsto na srpsku robu, Dačić je rekao da su takse nezabeležen akt u istoriji.

"Mi naravno ne smatramo Kosovo nekom drugom državom, tako da nije reč nekim bilateralnim odnosima, ali...Beograd predlaže mini Šengen, ukidanje svih barijera, a Priština uvodi takse od 100 odsto. To je aposlutno odluka koja je suprotna pokušaju normalizacije i pomirenja u čitavom regionu....nismo preveliki optimisti što se toga tiče, ali videćemo kako će se dalje odvijati situacija...Srbija će u svakom slučaju biti konstruktivni faktor", rekao je Dačić.

Kaže i da će u EU čekati konstituisanje vlasti u Prištini.

"Postojale su te ideje da se imenuje specijalni predstavnik, ali svakako će se Borel sam prvo upoznati sa situacijom i započeti proces, a da li će imenovati nekog specijalnog predstavnika za sada se još ne zna", naveo je ministar.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020