Vesti
Politika

Dačić: Mi smo za nastavak dijaloga, ne prihvatamo jednostrane akte

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je u intervjuu za Kosovo Onlajn rekao da danas 93 zemlje priznaju nezavisnost Kosova, a da ih je pre pet godina bilo 113, i da 95 država ne priznaje tu nezavisnost što govori da Kosovo više nema većinu u Generalnoj skupštini UN.
Dačić: Mi smo za nastavak dijaloga, ne prihvatamo jednostrane akte
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Ivica Dačić je istakao da u ovom trenutku Kosovo nema većinu u Generalnoj skupštini UN a da je 2014. imalo – i to ubedljivu većinu.

"Sve što govorim je dokumentovano, ne samo zvaničnim notama, već i izjavama najviših državnih funkcionera tih zemalja, tako da tu nema mesta za bilo kakav tračak sumnje i bilo kakvo nagađanje ili tvrdnje kosovskih zvaničnika da je reč o nekim lažima", naveo je Dačić.

Na pitanje što potezi srpske diplomatije nisu našili na dobar prijem na zapadu i među zemljama Kvinte, i o zahtevima da Srbija prestane da lobira za povlačnjenje priznanja, Dačić je rekao za su ti zahtevi cinični.

"Jer od kada je počeo Briselski dijalog, koji sam ja počeo oktobra 2012. godine, od tada 23 zemlje su priznale Kosovo. Kako to tada Srbiji nije smetalo, ili što nisu rekli tada prestanite sa tim procesom da se priznaje Kosovo. Uostalom, sve te zemlje, Velika Britanija, SAD... na svakoj sednici SB UN pozivaju sve zemlje da priznaju Kosovo. Vljora Čitaku na svakoj sednici poziva da se prizna Kosovo, organizacija Islamskih država takođe. Znači oni treba da rade dalje na tome, a mi da prestanemo, a onda oni će da ukinu takse, a mi da prestanemo sa povlačenjem priznanja. Predsednik Vučić je izneo najkorektniji predlog a to je – ako želite da bude moratorijum, onda on mora da bude i na kampanju za priznavanje Kosova i na kampanju za povlačenje priznanja", rekao je Dačić

"Ali oni to ne žele, to njima ruši sliku o tome da je sve gotovo, a vidite da nije gotovo. A to je jer mnoge zemlje imaju slične probleme, svaka zemlja ima svoje Kosovo, razmišlja o tome kako će se to završiti na njihovoj teritoriji...", dodao je ministar.

"Ne prihvatamo jednostrane akte"

Dačić je poručio da je Srbija za nastavak dijaloga i za kompromis, ali da taj proces nije doveden do kraja. Ističe da odluka mora de se donese u SB UN.

"Ko god želi dijalog i dogovor – taj dogovor mora da postigne sa Srbijom. Mi smo na to spremni, ali jednostrane akte ne možemo da prihvatimo", poručio je.

Govoreći o taksama od 100 odsto na srpsku robu, Dačić je rekao da su takse nezabeležen akt u istoriji.

"Mi naravno ne smatramo Kosovo nekom drugom državom, tako da nije reč nekim bilateralnim odnosima, ali...Beograd predlaže mini Šengen, ukidanje svih barijera, a Priština uvodi takse od 100 odsto. To je aposlutno odluka koja je suprotna pokušaju normalizacije i pomirenja u čitavom regionu....nismo preveliki optimisti što se toga tiče, ali videćemo kako će se dalje odvijati situacija...Srbija će u svakom slučaju biti konstruktivni faktor", rekao je Dačić.

Kaže i da će u EU čekati konstituisanje vlasti u Prištini.

"Postojale su te ideje da se imenuje specijalni predstavnik, ali svakako će se Borel sam prvo upoznati sa situacijom i započeti proces, a da li će imenovati nekog specijalnog predstavnika za sada se još ne zna", naveo je ministar.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020