Vesti
Politika

Dačić: Međunarodna zajednica na ivici tolerancije prema Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je međunarodna zajednica došla do kraja moguće tolerancije prema Prištini "i nema više gde", a Beogradu je rečeno da više nema obaveza iz dijaloga koje nisu ispunjene i "mole" da se učestvuje u dijalogu kada on bude organizovan.
Dačić: Međunarodna zajednica na ivici tolerancije prema Prištini
Ivica Dačić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

"Evo već danas su glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi pozvani u Brisel da nastave tehnički dijalog", istakao je Dačić u jutarnjem programu TV Pink i naglasio da je najvažnije sačuvati mir.

"Mi nismo rekli da smo odbili nemačko-francuski plan, rekli smo da je neprihvatljivo da mi podržimo Kosovo u Ujedinjenim nacijama, spremni smo na dijalog", poručio je Dačić, ali ukazao da je pitanje kako Prištinu privoleti da ispuni svoje obaveze.

"Nemoguće je da albanski policajci dođu na sever Kosova da naplaćuju kazne", rekao je Dačić poredeći to sa situacijom u kojoj bi saobaraćajac iz Srbije regulisao saobraćaj u Prištini.

"Albanski policajci neće moći da dođu na sever, jer Srbi na to gledaju kao na priču o nekakvom suverenitetu. To bi Srbi smatrali pokušajem da se vojno zauzme sever i to nikad neće priznati, niti će tamo priznati nezavisnu državu Kosovo", rekao je Dačić.

On je najavljene proteste Srbe na Kosovu ocenio kao miran način građanskog otpora, jer se pokazuje da se ne radi o hiru političara, već se onemogućava normalan, svakodnevni život.

"Nije Kurtiju stalo do tablica da bi regulisao registraciju automobila, već želi da na njima piše ’Republika Kosovo’. Mnoge zemlje imaju taj prefiks Republika, ali retko kada insistiramo da negde to piše", rekao je Dačić.

On je naveo i da je italijanskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, koji su boravili u utorak u Srbiji, zahvalio na prisustvu italijanskih jedinica u Kforu i Euleksu, jer se građani osećaju bezbednije, nego da ih u ovom trenutku štiti kosovska policija bez Srba u njenom sastavu.

Šef srpske diplomatije je dodao da od 193 države članice UN, Kosovo može da računa na podršku 83 i "zato ih guraju u Savet Evrope, gde je potrebno dve trećine članica".

Dačić je najavio da su na samitu OEBS-a u Poljskoj susret sa njim tražili ministri inostranih poslova Velike Britanije, Nemačke, a umesto američkog državnog sekretara, na tom skupu će biti njegova zamenica Viktorija Nuland.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022