Vesti
Politika

Dačić: Licemerno je da Brisel od nas traži harakiri

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio za "Novosti" da "nema te šargarepe zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova i Metohije".
Dačić: Licemerno je da Brisel od nas traži harakiri
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

"Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju taj istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju", istakao je Dačić.

Dačić je u intervjuu "Novostima" komentarisao i današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gde će se govoriti o Zajednici srpskih opština, istakavši da Srbija neće pristati na bilo kakve promene i prepravke ranije potpisanog sporazuma o ZSO, a na čemu insistiraju Albanci.

On je rekao i da, ako Brisel pristane na tako nešto, od nastavka dijaloga nema ništa.

"Oni u Prištini izgleda pate od amnezije i ne znaju da smo Briselski sporazum potpisali Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja i da su u njemu jasno naznačene obaveze obe strane", kazao je Dačić.

Uz podsećanje da je taj sporazum potpisan pre pet godina, Dačić kaže da je težnja Prištine da se Srbi sa severa Kosova predstave kao destabilizujući faktor, što je posebno bio slučaj sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Na pitanje da li smo već upali u zamku "pravno obavezujućeg sporazuma", Dačić kaže da je to u stvari floskula koju je smislio Štefan File i da sama EU ne zna šta to znači, a kao dokaz navodi da Brisel nije postavio nikakav datum za taj "pravno obavezujući sporazum". On još kaže i da unutar EU ne postoji saglasnost oko statusa Kosova te da zbog toga ni sam Brisel ne može Beogradu da nameće nešto o čemu ni sami ne mogu da se dogovore.

Upitan da li možemo konačno i započeti priču o konačnom statusu Kosova, Dačić kaže:

"Primetno je da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju, jer smatraju da su ostvarili svoju državu i da Beograd treba samo da se saglasi s tim", zaključio je Dačić.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021