Vesti
Politika

Dačić: Licemeri podržavali Kosovo jer su hteli slabu Srbiju

Na primeru Kosova je rečeno “mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila”, tu nema međunarodnog prava, to je politika sile, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Dačić: Licemeri podržavali Kosovo jer su hteli slabu Srbiju
Ivica Dačić (Foto RTS printskrin)

Reakcije EU i zemalja članica na referendum u Kataloniji su jednoglasne – zalažu se za ustavno jedinstvo Španije – kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron. Portparol EK ističe da Kosovo i Katalonija ne mogu da se porede.

“Sve što govorimo o dvostrukim aršinima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španije. Španija je naš veliki prijatelj i za razliku od nekih drugih članica EU nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta”, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je to jednostrani akt Katalonije, kao što je bio i jednostrani akt Kosova.

“Mi smo upozoravali i danas upozoravamo da se ova Pandorina kutija neće zaustaviti na Srbiji, odnosno na slučaju Kosova, ima mnogo ovakvih slučajeva. Velika Britanija je raspustila parlament Irske jer je doneo oluku o nezavisnosti, mnoge druge zemlje imaju drugačije stavove kad je reč o njihovim problemima u odnosu na ono što je bilo na KiM”, rekao je Dačić.

Komentarišući reči portparola Evropske komisije Margaritisa Shinasa koji je rekao da je Kosovo bilo specifičan slučaj i da je “to bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice”, Dačić je rekao da to nije tačno.

“Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj, nema nikakvih rezolucija SB UN. Mislim da predstavnik Evropske komisije pojma nema o čemu govori. Negde je to pročitao, ne može da objasni i zato priča gluposti.Ne postoje rezolucije UN osim 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. To što je učinjeno prema Srbiji je kršenje međunarodnog prava. Ono što smo upozoravali desilo se i Katalonija neće biti jedini primer takvih separatističkih tendencija u Evropi”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ne očekuje da će neka od 22 države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova sada promeniti mišljenje.

“Taman posla, to je nerealno očekivanje. Grešiće do kraja. Kako da kažu: Pogrešili smo – morali bi da pljunu sami na sebe. To može Tramp da kaže za bivšu američku politiku, novo rukovodstvo, ali to je bila suština njihove politike. Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Ali obiće se to njima u glavu. Žao nam je što je reč o Španiji, jer to je naša prijateljska zemlja, ali je Pandorina kutija otorena. Na primeru Kosova je rečeno ’mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila’. Tu nema međunarodnog prava, to je politika sile”, istakao je Dačić.

Na konstataciju da iz EU nije bilo reagovanja na postupanje španske policije, Dačić je rekao da će, kada su njihovi interesi u pitanju, naći načina da to opravdaju.

"Ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari Španije. Zna se zašto smo protiv ovakvog postupka Katalonije, jer nije u skladu sa međunarodnim pravom i što su jednostrani postupci kao što je bilo i na Kosovu", rekao je Dačić.

Zahtev da se Kosovo primi u Unesko još nije podnet jer, kako Dačić kaže, Priština tumači da može i na samoj generalnoj konferenciji da podnese zahtev.

“Neka probaju, nikoga ne provociram ali siguran sam da i oni koji su ranije priznali Kosovo, a najgora je situacija u EU jer su oni licemeri, podržavali su stvaranje Kosova jer su hteli slabu Srbiju na Balkanu. To im neće poći za rukom”, zaključio je Dačić.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021