Vesti
Politika

Dačić: Licemeri podržavali Kosovo jer su hteli slabu Srbiju

Na primeru Kosova je rečeno “mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila”, tu nema međunarodnog prava, to je politika sile, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Dačić: Licemeri podržavali Kosovo jer su hteli slabu Srbiju
Ivica Dačić (Foto RTS printskrin)

Reakcije EU i zemalja članica na referendum u Kataloniji su jednoglasne – zalažu se za ustavno jedinstvo Španije – kako je rekao francuski predsednik Emanuel Makron. Portparol EK ističe da Kosovo i Katalonija ne mogu da se porede.

“Sve što govorimo o dvostrukim aršinima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španije. Španija je naš veliki prijatelj i za razliku od nekih drugih članica EU nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta”, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je to jednostrani akt Katalonije, kao što je bio i jednostrani akt Kosova.

“Mi smo upozoravali i danas upozoravamo da se ova Pandorina kutija neće zaustaviti na Srbiji, odnosno na slučaju Kosova, ima mnogo ovakvih slučajeva. Velika Britanija je raspustila parlament Irske jer je doneo oluku o nezavisnosti, mnoge druge zemlje imaju drugačije stavove kad je reč o njihovim problemima u odnosu na ono što je bilo na KiM”, rekao je Dačić.

Komentarišući reči portparola Evropske komisije Margaritisa Shinasa koji je rekao da je Kosovo bilo specifičan slučaj i da je “to bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice”, Dačić je rekao da to nije tačno.

“Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj, nema nikakvih rezolucija SB UN. Mislim da predstavnik Evropske komisije pojma nema o čemu govori. Negde je to pročitao, ne može da objasni i zato priča gluposti.Ne postoje rezolucije UN osim 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. To što je učinjeno prema Srbiji je kršenje međunarodnog prava. Ono što smo upozoravali desilo se i Katalonija neće biti jedini primer takvih separatističkih tendencija u Evropi”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova ne očekuje da će neka od 22 države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova sada promeniti mišljenje.

“Taman posla, to je nerealno očekivanje. Grešiće do kraja. Kako da kažu: Pogrešili smo – morali bi da pljunu sami na sebe. To može Tramp da kaže za bivšu američku politiku, novo rukovodstvo, ali to je bila suština njihove politike. Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Ali obiće se to njima u glavu. Žao nam je što je reč o Španiji, jer to je naša prijateljska zemlja, ali je Pandorina kutija otorena. Na primeru Kosova je rečeno ’mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila’. Tu nema međunarodnog prava, to je politika sile”, istakao je Dačić.

Na konstataciju da iz EU nije bilo reagovanja na postupanje španske policije, Dačić je rekao da će, kada su njihovi interesi u pitanju, naći načina da to opravdaju.

"Ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari Španije. Zna se zašto smo protiv ovakvog postupka Katalonije, jer nije u skladu sa međunarodnim pravom i što su jednostrani postupci kao što je bilo i na Kosovu", rekao je Dačić.

Zahtev da se Kosovo primi u Unesko još nije podnet jer, kako Dačić kaže, Priština tumači da može i na samoj generalnoj konferenciji da podnese zahtev.

“Neka probaju, nikoga ne provociram ali siguran sam da i oni koji su ranije priznali Kosovo, a najgora je situacija u EU jer su oni licemeri, podržavali su stvaranje Kosova jer su hteli slabu Srbiju na Balkanu. To im neće poći za rukom”, zaključio je Dačić.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020