Vesti
Politika

Dačić: Kurti bi da Srbi pucaju na Srbe

Šef srpske diplomatije komentarisao je najavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid.
Dačić: Kurti bi da Srbi pucaju na Srbe
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Sastavljači buduće Kurtijeve tužbe za genocid protiv Srbije trebalo bi obavezno da konsultuju i porodice žetelaca iz Starog Grackog, ubijenih iz autobusa "Niš-ekspresa", streljane dece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjičkog jezera i u Klečki, kao i svakog od onih 200.000 Srba koji je OVK proterala sa Kosova, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

To bi zaista bio jedinstven slučaj u pravnoj praksi da dželat sudi žrtvi i ako je to jedna od prvih tačaka Kurtijevog programa, onda se gasi i najmanja nada za oživljavanje dijaloga, rekao je Dačić za Novosti povodom najave mandatara Kosova Aljbina Kurtija u parlamentu da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije i da ce osnovati institut za ratne zločine.

"Naročito je opasna najava uvođenja obaveznog vojnog roka, jer bi time Srbi praktično bili naterani da služe tzv. Vojsci Kosova koja je nastala rušenjem svih važećih sporazuma i u kojoj bi oni sutra, ne daj bože, bili naterani da pucaju na svoju braću", upozorio je Dačić.Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020