Vesti
Politika

Dačić: Kosovo da ne deli lekcije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je izjava kosovskog ministra Envera Hodžaja da Srbi podržavaju proruske snage u Ukrajini propaganda.
Dačić: Kosovo da ne deli lekcije
Ivica Dačić (Foto mfa.gov.rs)

Hodžaj je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN osudio Srbiju zbog, kako je rekao, učestvovanja pojedinaca u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, naglasivši da se vlasti Kosova tome protive.
 
Podsetivši da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije bez dogovora sa njom, Dačić je oštro odgovorio.

"Da li želimo da živimo u prošlosti ili da idemo u budućnost? Ne znam zašto upetljavate Srbiju u vaš dijalog sa Rusijom. Ako imate nešto da pričate protiv Rusije, o kakvoj zajedničkoj rusko-srpskoj aktivnosti pričate? Vi zloputrebljavate sednicu Saveta bezbednosti za klasičnu propagandu."

On je podsetio da je zajedno sa predstavnicima Prištine i drugim zvaničnicima država Zapadnog Balkana bio u Berlinu gde se razgovaralo o stabilizaciji i konsolidaciji situacije u regionu.

"I vi mislite da je to vaš doprinos tome? Ja sam ovde bio više od deset puta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i nikad se nisam na ovakav način raspravljao s njim. Molim sve ostale koji u vladi Kosova imaju niže funkcije od njega da ne predstavljaju veće katolike od pape", rekao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio da Srbija ne učestvuje ni u kakvim agresivnim akcijama bilo gde u svetu.

Kako je rekao, ima građana Srbije muslimanske veroispovesti u Siriji i Iraku, gde učestvuju u dzihadskim organizacijama što Srbija najoštrije osuđuje, a ima i doborovljaca koji učestvuju i na strani proruskih snaga i na strani Ukrajine.

Kako je rekao, ne možemo se suočiti sa budućnošću ako se ne rasvetli naša prošlost.

"Mi hoćemo s vama da postignemo političko rešenje. Vi smatrate da je to rešenje već nađeno, jednostrano ste proglasili nezavisnost, koje su ovde mnoge zemlje podržale.... Srbija je platila dosta za svoje greške, hoćemo li stalno vraćati u prošlost ili želite da idemo dalje ", rekao je Dačić.

Kako je dodao, on i Hodžaj sigurno neće rešiti svetske probleme.

"Dajte da rešimo našu krizu i posvetite se bolje tome... Ako je prošlost jedina naša budućnost ne vredi da razgovaramo o budućnosti na ovakav način", zaključio je Dačić.

Hodžaj je rekao i da je Kosovo zabrinuto zbog sukoba u Iraku i Siriji, kao i zbog "agresije Rusije na Ukrajinu".

Ministar u vladi Kosova je dodao i da su kosovske vlasti zabrinute zbog rusko-srpskih vojnih vežbi najavljenih za 2015. koje vide kao opasnost za bezbednost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Povodom Hodžajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN Vitalij Čurkin, rekavši da Hodžajeve reči ne odražavaju stvarnost.

"Događaji na Krimu rezultat referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je preko 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gde je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspešni", rekao je Čurkin.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023