Dačić: Kfor da ostane u nesmanjenom sastavu na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da je veoma važno da se mandat Kfora realizuje u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN i da ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i Metohiji.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Ivica Dačić je podsetio da je Kfor bitan garant Briselskog sporazuma i da je važno da svojim aktivnostima bude statusno neutralan.

Na otvaranju 6. NATO nedelje u Beogradu, šef diplomatije rekao je da se Srbija protivi transforamaciji Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, jer se, kako kaže, time krši rezolucija 1244 i ugrožava se regionalna stabilnost.

"Priština očigledno ne odustaje od toga, bez obzira što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost", rekao je Dačić.

Dodaje da su Srbiji važne garancije da kosovske snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i da očekuje da Kfor deluje preventivno u cilju sprečavanja akcija na sever, jer za to, kako kaže, ima mandat.

"Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obe strane pozivaju na uzdržanost", rekao je šef srpske diplomatije.

Ističe da je Kosovu glavni bezbednosni izazov i da samo kompromisno rešenje može pozitivno da deluje na podsticanje mira.

Dodaje da odnos Srbije i NATO-a opterećuju događaji iz prošlosti i da je većini građana prva asocijacija bombradovanje 1999. godine, navodeći da je važno što je generalni sekretar Jens Stoltenberg izrazio žaeljenje zbog civilnih žrtava bombradovanja.

"Nedavno je to učinio i američki ambasador Kajl Skot", istakao je Dačić.

Kada je reč o tome šta NATO može da učini da bi se odnos sa Srbijom poboljšao, šef srpske diplomatije je naveo da bi to bilo – protivljenje transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, pomoć u očuvanju kulturnog nasleđa na KiM, kao i u izgradnji infrastrukturnih objekata koji su porušeni u bombradovanju.

"Naš zadatak u Ministarstvu spoljnih poslova je da javnom mnjenju objasnimo suštinu saradnje sa Alijasnom", rekao je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje sa NATO-om i da to uspešno čini od pristupanja Partnestvu za mir, navodeći da se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi u pitanje.

S druge strane, rekao je šef srpske diplomatije, Srbija uvažava opredeljenje suseda za članstvo u NATO.

"U tom smislu očekujemo razumevanje za našu saradnju sa zemljama koje nisu članice NATO-a, jer one nisu na štetu naših odnosa sa državama članicama Alijanse", rekao je Dačić.

"Podržati dogovor Beograda i Prištine"

Direktorka Centra za evroatlanstke studije Jelena Milić je na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje navela da, ako srpsko društvo želi članstvo u EU, kao i evroatlantske integracije, onda će podržati i rešenje u dogovoru Beograda i Prištine koje će Srbiju ostaviti na putu evrointegracija i obezbediti joj dalji razvoj.

Ističe da evroatlantske integracije regiona, i zemljama u regionu i Srbiji, kao i evroatlantskoj zajednici, moraju biti primarni cilj i da se ovogodišnja NATO nedelja održava u vrlo dinamičnim okolnostima, čak i za region Zapadnog Balkana, koji se nalazi u bitnom istorijskom trenutku.

"Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje NATO nedelje je da omogući što tačniju aktuelnu procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući razne moguće scenarije", kaže Milićeva.

Navodi da međunarodna zajednica smatra, kao i rukovodstvo Srbije, da je vreme da Beograd i Priština postignu konačno istorijski, multidimenzionalni sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi obema strana omogućio da se konačno više fokusiraju na evropske integracije.

"Takav sporazum bi pomogao i drugim zemljama Zapadnog Balkana i našim evroatlantskim partnerima za zajedničko pronalaženje odgovora na bezbednosne izazove, društvene i političke izazove, a doprineo bi i učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu", istakla je direktorka Centra za evroatlanstke studije.

Ostale vesti

 • Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Jučerašnje navode tabloida Alo potvrdio je ranije danas predsednik Srbije koji je tokom konferencije za novinare, dok su iza njega stajali Srbi sa KiM, pokazao medijima dokument, kako je rekao, tužilaštva Kosova, o zahtevu za produženje pritvora Spasojeviću i Rošiću.

 • Hodža: Pritvor još nije produžen

  Hodža: Pritvor još nije produžen

  Kosovski tužilac Sulj Hodža, u izjavi za KoSSev danas potvrđuje da je zahtev za produžetak pritvora osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića podnet, ali dodaje da sud još uvek nije doneo odluku. Potvrđuje i da je Trajković ispitana prošle godine u Prištini.

 • Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje brojne pritiske kako bi Srbija učinila dodatne ustupke i umirila Albance, da bi oni onda ukinuli takse. Poručio je da Srbija ultimatume iz Prištine ne može da trpi doveka bez odgovora. Srbija će se za sebe boriti civilizovanim metodama, istakao je Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane