Vesti
Politika

Dačić: Kao da svima odgovara da Kosovo ne bude na dnevnom redu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da, bez obzira što se o kandidaturi Kosova za članstvo u Savetu Evrope dosta govorilo, izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu i dodao da će se o tome verovatno tek na jesen nešto više znati.
Dačić: Kao da svima odgovara da Kosovo ne bude na dnevnom redu
Ivica Da;ić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Dačić je novinarima u Strazburu, posle sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojoj je učestvovao kao šef delegacije srpskog parlamenta, kazao da pitanje "Kosova i njihova kandidatura za članstvo u Savetu Evrope" još nije ušlo u proceduru.

"Izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu, tako da ta tema još nije došla na sednicu Komiteta ministara. Pre nego što Parlamentarna skupština Saveta Evrope pokrene proceduru, o tome bi trebalo da pokrene temu Komitet ministara spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope", pojasnio je Dačić.

Kako navodi, u međuvremenu se čulo da Kosovo traži neki poseban status specijalnog gosta ili nešto što bi ih pripremalo i dalo mogućnost da bude deo PS SE.

"Ali, do te inicijative nije došlo, tako da u svakom slučaju imaju pravo da učestvuju kao gosti posmatrači u nekim radnim telima, ali za sada nema promene u njihovom statusu. Kada će to biti, o tome će se verovatno tek na jesen nešto više znati", kaže Dačić.

Osvrćući se na neposredni povod njegovog učešća na trećem redovnom zasedanju i 17. sednici PS SE, na kojem je predstavljen Izveštaj o izborima u Srbiji 3. aprila, posmatračke misije PS SE, Dačić navodi da uvek ima određenih političkih grupacija koje imaju određene primedbe.

Ipak, primećuje da je od velikog značaja to što je šef misije PS SE i autor Izveštaja Aleksandar Pocej rekao da je njihov zaključak da su izbori sprovedeni u demokratskoj atmosferi.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022