Vesti
Politika

Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je Skupštini Srbije da se nada da će za dan, dva moći da saopšti da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, i to će, kaže, biti četrnaesta po redu koja je to učinila.
Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Ivica Dačić je rekao da su od proglašenja nezavisnosti Kosova od 2008. godine do 2012. godine, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine kada je on postao ministar spoljnih poslova 13 država povuklo priznanje, a sedam je priznalo Kosovo.

"Za dan, dva nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju", rekao je Dačić i podsetio na strašan pritisak na Srbiju da odustane od aktivnosti sa ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dok bi Priština mogla da se bori za članstvo u Interpolu i drugim organizacijama.

"Sa tim je gotovo, upozoravam sve, sutra i prekostura će imati reakciju na to, nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnost Kosova", rekao je Dačić i dodao da bi u suprotnom to značilo da Srbija treba da aplaudira i gleda ulazak Kosova u Interpol.

Dačić je naveo da Briselski sporauzm, koji je potpisao, nigde ne definiše da Kosovo treba da bude član međunarodnih organizacija.

Učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama su definisali sporazumi pre Briselskog koje je potpisao Borko Stefanović i to pod određenim uslovima - sa zvezdicom i fusnotom, dodao je on.

"Kada je reč o UN, Savetu Evrope, Unesku, Interpolu nikakav sporazum ni dogovor ne postoji. Kažu ukinućemo takse a vi nas pustite u te organizacije. To ne dolazi u obzir, jednostrani akti ne smeju da budu razmatrani kao deo dijaloga", rekao je Dačić uz podsećanje da je dijalog u problemu zbog nerazumih poteza Prištine.

Dačić je sve to rekao komentarišući pitanja poslanika koja su se odnosila na Poglavlje 31 - usklađivanje spoljne bezbednosne i odbrambene politike Srbije sa politikom EU koja, kao je naveo, danas iznosi oko 63 odsto.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020