Vesti
Politika

Dačić: Jasno je da Priština ne donosi odluke jednostrano

Ponekad se čini da političari u Prištini donose jednostrane akte, ali posle svih analiza jasno je da oni te akte ne donose sami, već uz nečiju podršku, otvorenu ili prikrivenu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prenosi Tanjug.
Dačić: Jasno je da Priština ne donosi odluke jednostrano
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentarište koja je to velika evropska zemlja stala iza uvođenja taksi, o čemu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Da je predsednik hteo da tačno kaže koja je to zemlja on bi to rekao, bilo bi malo neodgovorno da ja to govorim u njegovo ime, ali mislim da nije potrebno mnogo asocijacija da se pogodi koja je to zemlja, s obzirom na to da je malo uticajnih zemalja u Evropi", rekao je Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova nakon prijema Srba koji su stigli iz Vuhana.

Prema njegovim rečima, nisu svi zadovoljni pozicijom da se nešto pozitivno dešava, a što će voditi do trajnog rešenja kosovskog pitanja, naročito, ako nisu saglasni s tim principima ponuđenih rešenja.

Upitan da li očekuje da će Priština uskoro ukinuti takse, s obzirom na sve veći pritisak zapadnih sila, Dačić kaže da to "ni vidovnjaci ne mogu da kažu".

"Imajući u vidu ponašanje Prištine, razne izgovore koje traže, neke nove ideje koje imaju, sve je to apsolutno protivno svemu onome dokle smo stigli kada je reč o problemima KiM", rekao je Dačić.

Ukazao je i da Hašim Tači traži da bilo koji posrednik ili predstavnik mora da se odnosi prema Kosovu kao prema suverenoj državi.

"Ja pitam Tačija: ’’A koji se to predstavnik odnosio do sada prema Kosovu kao prema suverenoj državi?’ Za EU, OEBS, Savet Evrope, UN, Kosovo nije nezavisna i suverena država i nijedan predstavnik tih organizacija ne može da se ponaša tako", podvukao je Dačić.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020