Vesti
Politika

Dačić: Izbori neće uticati na formiraje ZSO

Na proces formiranja Zajednice srpskih opštna neće uticati ponavljanje izbora za gradonačelnika severne  Mitorvce, izjavio premijer Srbije Ivica Dačić u Gračanici.
Dačić: Izbori neće uticati na formiraje ZSO
Foto Novosti

Dačić je u obraćanju novinarima u manastirskoj porti rekao da je “potrebno što pre konstituisati Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji”, istakavši da "sam gradonačelnik nema važnu ulogu" u tome.

Premijer je objasnio da zvanični Beograd ne određuje datum kada će biti održani ti izbori, a da bi, prema najavama iz Prištine, mogli da budu 23. februara.

Upitan o sporu Krstimira Pantića i ministra Aleksandra Vulina, Dačić je odgovorio da Vulin sprovodi politiku Vlade Srbije i da je ta politika imala pozitivan odgovor od strane Srba koji su učestvovali na poslednjim izborima na Kosovu i Metohiji.

"Ne bih ulazio u političke razloge određenih napada ili sukoba, a u svakom slučaju Vlada Srbije je prihvatila Briselski sporazum", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, uprkos svim otporima, pa čak i fizičkim napadima, politika vlade na Kosovu dobila je podršku naroda, a samim tim i "delovanje Vulina bilo uspešno".

On je naglasio da to smatra i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja to navodi i u svojim izveštajima koje priprema za evropske institucije.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021