Vesti
Politika

Dačić: Interes Srba na Kosovu da budu zastupljeni u institucijama

To što je veliki broj Srba izašao na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i što su glasali za Srpsku listu je pozitivna činjenica, jer ta lista predstavlja vezu sa Srbijom, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.
Dačić: Interes Srba na Kosovu da budu zastupljeni u institucijama
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je za televiziju Pink izjavio da je osvajanjem svih deset poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini koji su predvidjeni za Srbe, Srpska lista postala faktor koji pri formiranju buduće vlade „neće moći da se zaobidje“.

On je rekao da nijedna vlada u Prištini „nije po volji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ali da je njihov interes da budu zastupljeni u institucijama.

Na pitanje kako ocenjuje to što je pokret Samoopredeljenje osvojio najveći broj glasova, čiji je lider Aljbin Kurti izjavio da mu nije prioritet nastavak dijaloga sa Beogradom, Dačić je rekao da ga ta izjava „uopšte ne iznenadjuje“, kao i da ukoliko Kurti bude formirao vladu „neće biti laka vremena za dijalog“.

„On ni ranije nije davao izjave koje su previše optimistične kada je reč o odnosima sa Srbijom. Važno je da imamo jedinstvo srpskog naroda, to znači da možemo da vodimo jednu ozbiljnu politiku“, rekao je Dačić.

On je rekao da je važno da se sačuva „mir i stabilnost u regionu i da se držimo agende koja je održiva u ovo vreme“, kao što je slobodan protok robe i ljudi, takozvani mini Šengen, „ako ne može da se postigne dogovor o nekom trajnijem rešenju“.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021