Vesti
Politika

Dačić: Ideja o razgraničenju nije stavljena u stranu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ideja o razgraničenju Srba i Albanaca, koja može podrazumevati i promenu granica, "nije ostavljena po strani" već da predstavlja "jedinu konkretnu inicijativu u opticaju".
Dačić: Ideja o razgraničenju nije stavljena u stranu
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

On je u intervjuu za Blic kazao da je "status kvo nemoguće stanje" koji bi rezultirao nestankom Srba sa Kosova i Metohije i oduzimanju srpske verske i kulturne baštine na Kosovu.

"Ideja o razgraničenju nije stavljen a u stranu, naprotiv. Jedna od poslednjih potvrda za to stigla je od (donedavnog) komandanta Kfor-a, Salvatorea Kuočija, koji je rekao da granica između Srbije i Kosova ne postoji, i da će to šta je granica biti određeno samo kroz sporazum, kroz dijalog Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

On je takođe ocenio da Kosovo više nema podršku Zapada, nakon uvođenja uvoznih taksi od 100 odsto, i da će se dijalog dve strane u Briselu nastaviti nakon ukidanja te mere.

 



Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022