Vesti
Politika

Dačić i Tači sutra kod Eštonove

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou kod visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a jedna od glavnih tema biće formiranje Zajednice srpskih opština.
Dačić i Tači sutra kod Eštonove
Foto B92

Kako je Eštonova juče rekla, predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće o daljim koracima u sprovođenju sporazuma o normalizaciji iz aprila ove godine.
"Ovo je posebno važno u svetlu predstavljanja mog novog izveštaja o dijalogu na Savetu (ministara EU) u decembru", rekla je Ešton u jučerašnjem saopštenju.

Dačić je uoči sutrašnje runde najavio da će biti reči o formiranju Zajednice srpskih opština i formiranju srpskih sudova, o čemu su se ovih dana vodili intenzivni razgovori na nivou radnih grupa.

Sa druge strane, Tači je pred put u Brisel najavio da će se razgovarati o funkcionisanju kosovske policije na celoj teritoriji, instaliranju kosovskog pravosudnog sistema na severu Kosova, kao i o funkcionisanju carinskog sistema.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021