Vesti
Politika

Dačić i Osmani o ulozi i mogućnostima OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da Srbija pridaje veliki značaj misiji OEBS-a na Kosovu.
Dačić i Osmani o ulozi i mogućnostima OEBS-a
Bujar Osmani i Ivica Dačić (Foto Tviter@Bujar_O)

"Pre 10 godina kada je potpisan Briselski sporazum jasno je definisana uloga OEBS-a u organizaciji izbora na Kosovu i Metohiji, ali ću vas podsetiti da su poslednji izbori održani bez učešća OEBS-a, prvi put. Mi se zalažemo za aktivnije prisustvo OEBS-a na KiM", rekao je on.

Od OEBS-a, dodao je, Beograd očekuje statusno neutralnu poziciju kad je reč o Kosovu, a podržava rad i vlasti imaju dobre odnose sa misijom u Beogradu.

Dačić je istakao da su odnosi Srbije i Severne Makedonije u usponu i da su "relaksirani od raznih negativnih uticaja i dezinformacija i pogrešnih interpretacija".

"Nama je veoma važno što Severna Makedonija učestvuje u inicijativi Otvoreni Balkan. Slažem se sa onim što je Bujar rekao na sastanku, da smatra da to nije samo ekonomska inicijativa nego i korak dalje u pomirenju u regionu", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa severnomakedonskim kolegom Bujarom Osmanijem.

Osmani, koji je i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dodao je da su razgovarali o njenoj ključnoj ulozi, izazovima i mogućnostima.

Spoljno-trgovinska razmena, rekao je Dačić, iznosi milijardu i po evra, a potrebno je da se više radi na pitanjima koja se tiču uzajamne zaštite kulturnih dobara i spomenika.

Oni su ocenili da je rad organizacije trenutno otežan jer nema konsenzusa o bitnim pitanjima, kao što su usvajanje budžeta i odabir narednog predsedavajućeg.

"Gotovo da niko ne pomišlja na dijalog između suprotstavljenih strana što zemlji koja predsedava stvara velike probleme zato što u ovom trenutku OEBS ne može da donese neke važne odluke kao što je budžet, od toga zavisi funkcionisanje misija na terenu", rekao je.

Osmani je istakao da OEBS sada prolazi kroz turbulentna vremena.

"Naročito zbog rata koji se vodi uzmeđu Rusije i Ukrajine koji podriva osnovne principe naše organizacije i kao prededavajućem meni je glavni cilj da osiguram da OEBS ostane funkcionalan i fleksibilan", rekao je.

Istakao je da su u toj organizaciji posvećeni omogućavanju dijaloga uz poštovanje vrednosti i obaveza.

"Moramo da donosimo zajedničke i odgovorne odluke, to je ne samo investicija u saradnju, nego i u mir", dodao je.

Osmani je srpskom narodu izjavio saučešće zbog dva masovna ubistva početkom maja.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023