Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

"Granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene", poručio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Reagujući na izjavu kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da će se u nedelju, tokom nastavka dijaloga u Briselu na stolu naći pitanje granice između tzv. Kosova i Srbije, Dačić je poručio:

"Mislim da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od Liberije naš skromni doprinos nastavku dijaloga. Da vidimo da li je sve rešeno ako oni misle, a to što oni pričaju prvo treba da završe ono što su potpisali pa da se ubacuju druge teme".

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da ne zna da li će biti u delegaciji naše zemlje u nastavku dijaloga u Briselu, mada je predsednik Aleksandar Vučić nagovestio takvu mogućnost, ali da zna da je pre pet godina potpisao Briselski sporazum, koji Albanci nisu realizovali.

"Šta će sada da izmisle još da potpišemo, pa da čekamo još pret godina. Prvo da vide hoće li da završe šta su potpisali. Ubacivanje drugih tema, kao ranije, nije više moguće. To je bilo moguće pre desetak ili dvadesetak godina.

Neko da danas Srbiji postavlja ultimatume je potpuno neprihvatljivo i nemoguće. Ne priča se o tome da se dođe do kompromisa oko granica, već o utvrđivanju, jer granice ne postoje", naglasio je on.

Dačić je kazao da prvo treba da se vidi da li postoje granice između Kosova i Albanije, a pošto vidimo da nema kontrole to je "velika Albanija".

Osvrnuvši se na odluku Liberije da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, Dačić je rekao da je to nešto što Prištnu izuzetno nervira, jer pokazuje da nije sve rešeno.

Upitan za tzv. zelenu tranzverzalu, Dačić je kazao da kod dela Albanaca postoji želja za njenim stvaranjem.

"To nije ništa novo, to postoji više vekova. To je poznata želja još iz doba Austrougarske i Turske da se odvoje Srbija i Crna Gora linijom koja bi išla preko Kosova, Sandžaka i BiH. Prepreka tome je severno Kosovo i u tome je stvar", jasan je Dačić.

Očigledno je, kazao je, da bi neko voleo da se to pitanje reši na takav način da Srba tamo više nema.

"Mislim da su to fanzatije opasne po region", upozorio je šef srpske diplomatije.

Ne brinu ga, kazao je, Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi mentori koji se prave da to ne čuju i ne znaju, pa kada zakuca na njhova vrata ta vrsta ekstremizma i terorizma ispadne da su i oni zabrinuti zbog toga.

"Mnoge od tih zemalja podržavale su razne osobodilačke pokrete koji su postali glavna teroristočka pretnja. Iza ideje Zelene tranzverzale je islamski ekstremizam", poručio je Dačić.

Ostale vesti

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

 • Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

 • "Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

  Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane