Vesti
Politika

Dačić: Formirati ZSO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Dačić: Formirati ZSO
Ivica Dačić (Foto FoNet)

Dačić je tokom razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Lođu istakao da je neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne pružati podršku "nerazumnim zahtevima" Prištine, kao što su članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji, koji su u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Dačić je dodao da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga sa Nemačkom iz prethodnog perioda bude nastavljen i intenziviran.

"Članstvo u EU ostaje prioritet"

Članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu, naveo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa šefom evropske diplomatije Žosepom Borelom.

Na sastanku koji je održan na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Lođu, Dačić i Varhelji su razmenili mišljenja o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da sve napore treba usmeriti na njegov nastavak, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja i za postizanje održivog dogovora, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić je istakao da se Srbija zalaže za unapređenje regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023