Vesti
Politika

Dačić: Dijalog sa Prištinom nema alternativu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je tokom skupa "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, da će Srbija nastaviti konstruktivno da pristupa dijalogu sa Prištinom i pored izostanka dogovora na sinoćnoj rundi razgovora.
Dačić: Dijalog sa Prištinom nema alternativu
Ivica Dačić (Foto AFP)

"Svesni smo značaja koji proces normalizacije ima za evropske integracije Srbije", rekao je Dačić uoči skupa u sedištu EP u Briselu, podsećajući da Nemačka insistira da se kao prvo otvori poglavlje 35 pregovaračkog procesa, koje je vezano za Kosovo.

"Nastavićemo konstruktivan prilaz dijalogu, jer on nema alternativu", kazao je šef srpske diplomatije.

Osvrćući se na jučerašnju maratonsku rundu razgovora sa predstavnicima Prištine u kabinetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Dačić je ukazao da do finalnog dogovora nije došlo jer prištinska strana nije htela da sprovede neke delove Briselskog sporazuma, naročito u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Srbija se do samog kraja držala principijelnih stavova koji su svi bili zasnovani na Briselskom sporazumu. U tome je razlika između nas i prištinske strane", kazao je on, dodajući da je i Mogerini rekla da je formiranje ZSO ključno za primenu Briselskog sporazuma.

Obraćajući se učesnicima skupa, kome je prisustvovao veliki broj poslanika EP, Dačić je istakao privrženost Srbije evropskim integracijama, uprkos brojnim preprekama na tom putu.

"Kada jednog dana Srbija postane članica EU, verujem da neće maltretirati ni jednu zemlju kandidata koji želi da uđe", rekao je Dačić, ali je dodao da bi voleo da vidi kako bi stare članice prošle na "sistematskom pregledu" kome se podvrgavaju zemlje kandidati.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022