Vesti
Politika

Dačić: Dijalog jedini put ka boljem životu na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija strateški orijentisana prema evropskim integracijama, dijalogu i pomirenju.
Dačić: Dijalog jedini put ka boljem životu na KiM
Ivica Dačić (Fot forum-srbija.com)

Dačić je na neformalnom Ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Mauerbahu rekao da je Beograd posvećen dijalogu s Prištinom pod pokroviteljstvom EU i sprovođenju svih dogovora, posebno o Zajednici srpskih opština. On je ocenio da je otvoren i iskren dijalog jedini način za unapređenje svakodnevnog života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Dozvolite mi da iskoristim priliku da ponovo naglasim stratešku orijentaciju Srbije prema evropskim integracijama, kao i za dijalog, mir i pomirenje, što treba da doprinese regionalnoj stabilnosti. Svi treba da gledamo u budućnost i opšti prosperitet, posebno mladi, kao i da očekujemo sveobuhvatniju i plodotvorniju saradnju na našem zajedničkom evropskom putu", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao borba protiv terorizma, uključujući odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata u svim oblicima i načinima ispoljavanja, ostaje na vrhu programa OEBS-a i dodao da Srbija snažno podržava napore koje OEBS ulaže u borbi protiv ekstremnog nasilja i radikalizacije koji dovode do terorizma.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022