Vesti
Politika

Dačić: Daleko smo od suštine Briselskog sporazuma

Teško je reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine, pre svega zbog Prištine i izbora za novu evropsku administraciju, ističe ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić: Daleko smo od suštine Briselskog sporazuma
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Ivica Dačić siguran je da pomaka o taksama koje je uvela Priština neće biti dok se ne završe izbori za Evropski parlament.

"Haradinaj ima naznake od nekih evropskih zemalja da sačeka sa tim. Neki od njih to javno govore. Govorim o Britaniji i Nemačkoj. Ne mogu da govorim da su one najodgovornije (za zastoj dijaloga), ali drže tu ravnotežu, podržavaju Haradinaja za razliku od Tačija", napomenuo je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da su američki predstavnici bili iznenađeni i zatečeni situacijom da Haradinaj i Tači ne mogu da sede za jednim stolom.

"Postoji deo američke administracije koji to podržava, pogotovo u Kongresu, ali ne sumnjam da Trampova aministracija želi dogovor jer je to i za njih jedan politički poen", ističe šef diplomatije.

Pre šest godina je, kaže, potpisan Briselski sporazum posle brojnih i dugih sastanaka, a Priština i dalje, dodaje, ne pomišlja da formira Zajednicu srpskih opština.

Podseća da je Srbija pri potpisivanju imala tri zahteva – da Kosovo ne bude član međunarnodnih organizacija, da na severu policija bude srpska po sastavu i da nikakve oružane snage ne mogu da dođu na sever bez saglasnosti KFOR-a i predsednika srpskih opština na severu Kosova.

"Desio se niz stvari koje su otišle od suštine Briselskog sporazuma", navodi ministar dodajući da je sada stvorena nova situacija u kojoj se od Srbije traži da nastavi dijalog bez obzira na sve.

"Mislim da bi u ovoj situaciji pomogoao robot humanoid jer bi mogao da govori ono što se stalno govori, tu nema ništa novo", istakao je šef diplomatije.

Smatra da je teško reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti, pre svega zbog Prištine i njenih odluka.

Odgovarajući na pitanje da li postoje šanse da se sa Prištinom postigne dogovor u narednih pet godina, Dačić je rekao da o tome ne može da govori jer će "sve zavisiti od toga da li će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu".

"Mi smo za to da bi se sprečio novi sukob na Kosovu, da bi bilo regionalne stabilnost i zbog napretka Srbije u evropskim integracijama. Ali ako oni (Priština) to neće, neće ni njima ništa bolje biti", napominje ministr spoljnih poslova.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020