Vesti
Politika

Dačić: Daleko smo od suštine Briselskog sporazuma

Teško je reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti u dijalogu Beograda i Prištine, pre svega zbog Prištine i izbora za novu evropsku administraciju, ističe ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić: Daleko smo od suštine Briselskog sporazuma
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Ivica Dačić siguran je da pomaka o taksama koje je uvela Priština neće biti dok se ne završe izbori za Evropski parlament.

"Haradinaj ima naznake od nekih evropskih zemalja da sačeka sa tim. Neki od njih to javno govore. Govorim o Britaniji i Nemačkoj. Ne mogu da govorim da su one najodgovornije (za zastoj dijaloga), ali drže tu ravnotežu, podržavaju Haradinaja za razliku od Tačija", napomenuo je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da su američki predstavnici bili iznenađeni i zatečeni situacijom da Haradinaj i Tači ne mogu da sede za jednim stolom.

"Postoji deo američke administracije koji to podržava, pogotovo u Kongresu, ali ne sumnjam da Trampova aministracija želi dogovor jer je to i za njih jedan politički poen", ističe šef diplomatije.

Pre šest godina je, kaže, potpisan Briselski sporazum posle brojnih i dugih sastanaka, a Priština i dalje, dodaje, ne pomišlja da formira Zajednicu srpskih opština.

Podseća da je Srbija pri potpisivanju imala tri zahteva – da Kosovo ne bude član međunarnodnih organizacija, da na severu policija bude srpska po sastavu i da nikakve oružane snage ne mogu da dođu na sever bez saglasnosti KFOR-a i predsednika srpskih opština na severu Kosova.

"Desio se niz stvari koje su otišle od suštine Briselskog sporazuma", navodi ministar dodajući da je sada stvorena nova situacija u kojoj se od Srbije traži da nastavi dijalog bez obzira na sve.

"Mislim da bi u ovoj situaciji pomogoao robot humanoid jer bi mogao da govori ono što se stalno govori, tu nema ništa novo", istakao je šef diplomatije.

Smatra da je teško reći da se mogu ostvariti krupni koraci u bliskoj budućnosti, pre svega zbog Prištine i njenih odluka.

Odgovarajući na pitanje da li postoje šanse da se sa Prištinom postigne dogovor u narednih pet godina, Dačić je rekao da o tome ne može da govori jer će "sve zavisiti od toga da li će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu".

"Mi smo za to da bi se sprečio novi sukob na Kosovu, da bi bilo regionalne stabilnost i zbog napretka Srbije u evropskim integracijama. Ali ako oni (Priština) to neće, neće ni njima ništa bolje biti", napominje ministr spoljnih poslova.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022