Vesti
Politika

Dačić: Čeka nas teška borba u avgustu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da u avgustu predstoji borba da se sednice SB UN o Kosovu odvijaju na isti način kao do sada.
Dačić: Čeka nas teška borba u avgustu
Ivica Dačić (Foto Pixell)

On je na zasedanju skupštinskog Odbora za spoljne poslove rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova u prethodnih šest meseci radilo na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, evropskim integracijama i unapređenju saradnje sa državama regiona.

Dodao je da u avgustu predstoji borba da se sednice SB UN o Kosovu odvijaju na isti način kao do sada.

Prema njegovim rečima, postoji intencija Kosova da se završi mandat UNMIK-a na toj teritoriji, da se prorede, ukinu ili zatvore za javnost sednice Saveta bezbenosti UN o Kosovu.

"To je za nas neprihvatljivo. Videćemo kako će se dalje odvijati rasprava o tome. U maju nije bilo problema, međutim u avgustu je predsedavajuća Velika Britanija i velika je verovatnoća da će se pokrenuti ta pitanja. Predstoji borba oko toga", kazao je ministar.

On je dodao da najnoviji događaji na KiM pokazuju da misija UNMIK-a treba da ostane u nesmanjenom formatu i da i dalje redovno treba da se raspravlja o Kosovu na sednicama SB UN.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020