Vesti
Politika

Dačić: Burundi povukao priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Burundija doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova. "Nastavićemo borbu za državne i nacionalne interese", rekao je Dačić i poručio "Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći".
Dačić: Burundi povukao priznanje Kosova
Budžumburi (Foto opusteno.rs)

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi gde oni povlače priznanje Kosova", rekao je Ivica Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ističe da se time pokazuje koliko je krhka tzv. nezavisnost Kosova i koliko je lažna lista koju prištinski organi pokazuju građanima.

"Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i oni koji nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države", naveo je Dačić.

Ističe da je prošlo deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti i da je, i pored velike podrške koju ima od zapadnih sila, Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznato.

"Kosovo nije članica UN, OEBS-a, Saveta Evrope najvažnijih međunarodnih organizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je upitao kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

"Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su, između ostalog, prebacili dijalog iz UN u EU", rekao je Dačić.

Poručio je da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

"Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.

Burundi je država u istočnoj Africi i prostire se na površini od 27.830 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Budžumburi.

Kao nezavisno kraljevstvo je postojao od 16. veka. Potpunu nezavisnost je stekao 1. jula 1962. godine.

Prema popisu iz 2013. Burundi je imao 9.420.248 stanovnika.

Oko 85 odsto stanovništva pripada Hutu narodu, većinu ostalog stanovništva čine Tutsi, sa malim delom Tva (Pigmeji) i nekoliko hiljada Evropljana i Azijata.

Najzastupljenija religija je katolicizam 62 odsto, lokalna verovanja 23 odsto, protestanti pet odsto i muslimani 10 odsto.

Zvanični jezici su kirundi i francuski, dok se svahili govori duž istočne granice.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021