Vesti
Politika

Dačić: Biće manje od 100 priznanja Kosova, spisak Prištine je lažan

Beograd neće odustati od daljih napora da dijalogom dođe do rešenja sa Prištinom, jer se zalaže za kompromise, ali ne i za one koji bi značili poništavanje našeg nacionalnog i državnog bića i suštine, poručio je Ivica Dačić.
Dačić: Biće manje od 100 priznanja Kosova, spisak Prištine je lažan
Ivica Dačić (Foto MIP)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je otvorio Međunarodnu konferenciju "Medijacija, sprečavanje i rešavanje konflikata u nastajućoj paradigmi" u Beogradu.

Dačić je izjavio da za Srbiju nije od suštinske važnosti da broj zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova padne ispod 100, ali napominje da je spisak privremenih vlasti u Prištini sa 116 zemalja koje su priznale "nezavisnost" u stvari "lažni spisak".

Smatra i da broj zemalja koje su priznale nezavisnost neće biti od većeg značaja ukoliko Kosovo zatraži čalnstvo u UN, jer će, pretpostavlja, Kina i Rusija staviti veto.

"Reč je o simbolici... Iz Prištine tvrde da ih je na njihovom spisku 116 zemalja priznalo. Ali kada pogledate taj spisak na njemu su države koje nisu članice UN, zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one koje su povukle to priznanje. To je zapravo lažni spisak", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije međutim očekuje da će taj broj pasti na 96 jer je to, kaže, polovina broja članica UN "te tako iz Prištine više ne mogu tvrditi kako je više od polovine članica UN priznalo Kosovo".

Podseća i da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao odlučili da povuku priznanje, te da Gambija preispituje svoju odluku.

Dačić, međutim, upozorava da su sada sve zemlje koje su najavile da razmišljaju da preispitaju odluku o priznanju "pod pritiskom", te dodaje da očekuje da će se Priština sada kao "tužibaba žaliti SAD i Velikoj Britaniji".

"Sada će ambasadori tih zemalja da pozovu predsednika Gambije i pitaju ga zašto je to uradio i pod čijim pritiskom", rekao je Dačić, uz opasku da je "legitimno kada neko lobira za priznanje Kosova, ali da je skandal kad neko lobira za povlačenje priznanja".

"Činimo nadljudske napore da mirimo nepomirljivo"

Šef srpske diplomatije je komentarisao u dijalog sa Prištinom.

"Mi poslednjih pet godina pokušavamo sa Prištinom, uz posredovanje EU, da dođemo do rešenja, čineći nadljudske napore da često mirimo nepomirljivo, ali nam to sve teže polazi za rukom, jer druga strana u dijalogu ne pristupa na isti način", rekao je Dačić.

Govoreći o sukobima i nasilju u svetu, Dačić je rekao da je, "nažalost, i Srbija na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji".

"Razni su izgovori činjeni da se opravda pokušaj nasilnog otcepljenja teritorije jedne suverene članice UN, ali nijedan nije izdržao ni malo ozbiljniji test logike, načelnosti i pravičnosti, a neće ni politike. Zamislite da bilo koja nacionalna manjina u vašim zemljama, izgovarajući se svim i svačim, a najčešće upotrebom neistina, proglasi deo vaše suverene teritorije kao novu državu! Gde bi nas to dovelo?", istakao je ministar u obraćanju učesnicima skupa.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021