Vesti
Politika

Dačić: Bez Briselskog sporazuma Kosovo bi bilo država

Predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je kao premijer u ime Beograda potpisao Briselski sporazum 2013. godine, kaže da je danas, devet godina kasnije, siguran da bi bez tog dokumenta Kosovo odavno bilo zaokruženo kao priznata država, a pitanje je, dodaje, da li bi tamo bilo još Srba.
Dačić: Bez Briselskog sporazuma Kosovo bi bilo država
Ivica Dačić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Ivica Dačić u izjavi za Tanjug kaže da je Briselski sporazum bio maksimum od mogućeg.

"Mi smo i tada, i sada hoćemo, mnogo više za Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali moramo da dođemo do toga da postane i realno. Da nismo tada imali Briselski sporazum, ja sam siguran da bi Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao međunarodno priznata država i veliko je pitanje da li bi tamo uopšte još bilo Srba", naveo je Dačić.

Kaže i da je sporazum daleko od idealnog i od toga da ispunjava naše interese u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je rezultat politike predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem čiji je cilj bio da zaustavi zaokruživanje kosovske državnosti i da stvari vrati za pregovarački sto.

"Mi smo u tome uspeli. Od potpune propasti dotadašnje kosovske politike, kada se Srbija nije pitala ni za šta, a Kosovo dobijalo po jedno međunarodno priznanje dnevno, učinili smo da to ostane otvoreno pitanje koje bez Srbije ne može da bude rešeno", ističe Dačić.

Podseća i da je priznanje Kosova zaustavljeno, a Beograd uspeo u tome da čak 18 država, članica UN, uveri da povuku svoje priznanje.

Dačić je poručio i da je Beograd ogorčen što ni posle devet godina Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je da formira Zajednicu srpskih opština, što je, ističe, okosnica Briselskog sporazuma i mora da bude ispunjena.

"Odavno nema izgovora za to što Priština nije uradila. Mi smo naše obaveze ispunili, onako kako smo se i obavezali, ali njihova jedina obaveza i do danas nije izvršena", jasan je Dačić.

Ukazuje i da to više nije pitanje za Prištinu, nego za međunarodne posrednike i da je njihova dužnost da nateraju Prištinu da izvrši svoju obavezu, ističući da, sve dok se to ne dogodi, dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana, svaki dalji razgovori o nekim drugim pitanjima neće imati značaj.

"Oni imaju način da nateraju Prištinu da se pridržava potpisanog i mi hoćemo da vidimo rezultat. Posle toga možemo da razgovaramo o svim drugim otvorenim pitanjima i mi smo za to spremni, kao što smo i uvek do sada bili konstruktivni kada je reč o dijalogu", rekao je Dačić.

 Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023