Vesti
Politika

Dačić: Bez Briselskog sporazuma Kosovo bi bilo država

Predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je kao premijer u ime Beograda potpisao Briselski sporazum 2013. godine, kaže da je danas, devet godina kasnije, siguran da bi bez tog dokumenta Kosovo odavno bilo zaokruženo kao priznata država, a pitanje je, dodaje, da li bi tamo bilo još Srba.
Dačić: Bez Briselskog sporazuma Kosovo bi bilo država
Ivica Dačić (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Ivica Dačić u izjavi za Tanjug kaže da je Briselski sporazum bio maksimum od mogućeg.

"Mi smo i tada, i sada hoćemo, mnogo više za Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali moramo da dođemo do toga da postane i realno. Da nismo tada imali Briselski sporazum, ja sam siguran da bi Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao međunarodno priznata država i veliko je pitanje da li bi tamo uopšte još bilo Srba", naveo je Dačić.

Kaže i da je sporazum daleko od idealnog i od toga da ispunjava naše interese u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je rezultat politike predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem čiji je cilj bio da zaustavi zaokruživanje kosovske državnosti i da stvari vrati za pregovarački sto.

"Mi smo u tome uspeli. Od potpune propasti dotadašnje kosovske politike, kada se Srbija nije pitala ni za šta, a Kosovo dobijalo po jedno međunarodno priznanje dnevno, učinili smo da to ostane otvoreno pitanje koje bez Srbije ne može da bude rešeno", ističe Dačić.

Podseća i da je priznanje Kosova zaustavljeno, a Beograd uspeo u tome da čak 18 država, članica UN, uveri da povuku svoje priznanje.

Dačić je poručio i da je Beograd ogorčen što ni posle devet godina Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je da formira Zajednicu srpskih opština, što je, ističe, okosnica Briselskog sporazuma i mora da bude ispunjena.

"Odavno nema izgovora za to što Priština nije uradila. Mi smo naše obaveze ispunili, onako kako smo se i obavezali, ali njihova jedina obaveza i do danas nije izvršena", jasan je Dačić.

Ukazuje i da to više nije pitanje za Prištinu, nego za međunarodne posrednike i da je njihova dužnost da nateraju Prištinu da izvrši svoju obavezu, ističući da, sve dok se to ne dogodi, dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana, svaki dalji razgovori o nekim drugim pitanjima neće imati značaj.

"Oni imaju način da nateraju Prištinu da se pridržava potpisanog i mi hoćemo da vidimo rezultat. Posle toga možemo da razgovaramo o svim drugim otvorenim pitanjima i mi smo za to spremni, kao što smo i uvek do sada bili konstruktivni kada je reč o dijalogu", rekao je Dačić.

 Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022