Vesti
Politika

’’Da se mir vrati u ruske, ukrajinske i domove svih nas’’

Petnaestak građana okupilo se danas u podne kod spomenika ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbini u Kosovskoj Mitrovici, pruživši podršku, kako su istakli, "ruskom i ukrajinskom narodu".
’’Da se mir vrati u ruske, ukrajinske i domove svih nas’’
Detalj sa skupa u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Građani su tokom okupljanja nosili transparent sa porukom "Podrška ruskoj braći i Rusiji; Srbi sa Kosmeta", kao i srpsku i ruske zastave. Iako je među njima bilo predstavnika i članova pojedinih srpskih opozicionih stranaka i pokreta, istakli su da su se okupili samoinicijativno kao građani.

"Ujedinite se sa Rusima protiv ukronacista"

“Danas prenosimo poruku podrške ruskom narodu, a ona glasi: braćo naša ruska, niste sami, da smo sa vama bili, da sa vama jesmo, da ćemo sa vama i da budemo”, kazao je Nebojša Jović pred okupljenim građanima, inače glavni poverenik Pokreta za odbranu Кosova i Metohije.

“Druga poruka je braći našoj Ukrajincima. I to su naša braća. Njih molimo i apelujemo, udružite se sa svojom braćom Rusima, oslobodite se ukronacista, jer onog trenutka kad njih neutrališete, tog trenutka dolazi mir”, dodao je on, navodeći da se “mole da taj mir dođe što pre”, rekavši i:

“Da se mir vrati i u domove ruske i u domove ukrajinske, u domove svih nas, jer svi mi želimo mir. Niko od nas, ko je iole normalan, ne može da želi rat”.

Treća poruka je, kako je kazao Jović, da se stane sa progonom ruskog naroda.

Ukazao je na negativne medijske napise o Rusiji i ruskom narodu, ističući da se u javnom prostoru šalju "genocidne poruke" prema ruskom narodu i da se "gasi pravo na javnu reč".

“To pre svega rade Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Zato ovog puta šaljem poruku dokazano necivilizovanoj Evropi da hitno prestane sa tim zajedno sa svojim saveznikom SAD, da se time ne bavi, jer to samo može da stvori plodno tle za stvaranje zle krvi, stavljanje Rusije uza zid, a onda strahujem da će doći do mnogo većih problema u kojoj neće biti jedna ili dve države, već cela planeta. Mi to ne smemo dozvoliti, zato je prevashodno danas ovaj naš apel - apel razuma, da se što pre prestane sa histeričnim napadom na sve što je rusko”, dodao je Jović.

Na komentar novinarke Radija Kontakt Plus da bi današnje poruke sa skupa podrške mogle da budu negativno protumačene u Prištini, Jović ističe da su njihove poruke usmerene isključivo ka miru i da ne podržavaju rat.

“Nijednog trenutka nismo rekli: ’Rusijo, pregazi Ukrajinu, Rusijo, razori Ukrajinu’. Mi smo rekli: ’Ukrajinci, to su naša braća, ne samo pravoslavci, sav narod, svi su naša braća’. Posebno smo vezani za pravoslavnu braću Ukrajince. Mi molimo braću Ukrajince, da se sa svojom braćom Rusima zajedno oslobode ukronacista koji su željni krvi, a kako bi što pre došlo do mira. Nismo rekli: ’neka traje rat, Rusijo, idite dalje na Rumuniju, idite dalje na Bugarsku’. Ne. Rat je zlo. Mi rat nikad ne podržavamo, mi smo osetili šta je rat. Ovo danas je poruka mira, a ako hoće neko zlonamerno to da protumači, mi tu ne možemo da im pomognemo”, kazao je on.

Govoreći o porukama u javnosti, podseća na one iz SAD i kosovskih zvaničnika koji su naveli da se bore za poštovanje nepovredivosti granica svih država, kao i Ukrajine, Jović kaže:

“Onda se pitamo šta je sa Srbijom? Zašto se naše granice ne poštuju? Zašto je naša teritorija okupirana?”

"Da se pravoslavni narodi ujedine"

“Danas, u ovom teškom trenutku za srpski narod, kao i za našu braću Ruse i našu braću Ukrajince, koji pod uticajem zapadnih medija i zapadnih sila, ratuju sami između sebe, onda kada im to najmanje treba, i kada to najmanje treba i nama, u trenutku kada je nama naša bratska Rusija podrška i pomoć u svim sferama društva i života, onda kada svi treba da živimo mirno i u miru, danas je neko uspeo da zavadi srpsku braću i pravoslavnu braću Ruse i Ukrajince”, kazao je Goran Milenković iz Leposavića, inače član poredsedništva pokreta Dveri u ovoj opštini.

“Molimo se za našu braću Ruse, za našu braću Ukrajince, i za sve pravoslavne narode da se ujedine protiv ovog zla koje se ponovo nadvilo nad našim pravoslavnim svetom i našom slovenskom braćom”, dodao je on.

Milenković je rekao da u Rusiji vidi mogućnost podrške Srbima u budućnosti kako bi "opstali" na KiM-u.

“Neka nam svima Gospod Bog podari mir, slogu i mudrost, da preživimo u ova vremena, a nadamo se da će vekovi koji dolaze biti vekovi bratske ljubavi i sloge. Promeniće se situacija u svetu, i nadamo se da će pravoslavni svet pokazati svima šta znači život, šta je mir, šta je ljubav i šta je sloga”, kazao je on.

Okupljanje je završeno povicima "Živela Srbija", "Živela Rusija", "Živelo Kosovo i Metohija".

Podsetimo, u Beogradu je ove nedelje održan protest podrške Rusiji. Poruku podrške uputio je i Pokret za odbranu KiM.

"Svesni tragične situacije u kojoj su se našli građani Ukrajine, koji sada stradaju usled posledica osmogodišnjeg vazalnog i krajnje neodogovornog upravljanja njihovom zemljom, a u nadi da će se ruska vojna operacija završiti u što kraćem roku, sa što manje žrtava, na obema stranama, te da će kraj oružanih neprijateljstava doneti stabilnost, pravdu i slobodu svim njenim građanima, mi dolepotpisani izražavamo stav da se prilikom opredeljivanja o tekućim dešavanjima u obzir moraju uzeti sve činjenice i razvoj događaja u dužem periodu. Takođe, upozoravamo da histerična reakcija od strane niza evropskih država, kao i EU i NATO u celini, može izazvati dramatične posledice i stvari učiniti mnogo gorima, pa je kao takva apsolutno neprihvatljiva. Konačno, još jednom osuđujemo nerazuman i nedostajan potez srpskih vlasti u OUN prema Rusiji i prema ruskom narodu", naveli su u svom Apelu za podršku Rusiji.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022