Vesti
Politika

’’Da ne bude da se pravimo da ne priznajemo Kosovo’’

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je u autorskom tekstu za “Večernje novosti“ da sve informacije o poglavlju 35 moraju da budu poznate javnosti.
’’Da ne bude da se pravimo da ne priznajemo Kosovo’’
Tomislav Nikolić na Gazimestanu (Foto arhiva Kim)

Nikolić je rekao da samo na takav način mogu da se izbegnu nedoumice i istakao da je za pitanje Kosova i Metohije najbolje rešenje kiparski model.

“Srbija je stigla do nove faze odnosa sa EU, do otvaranja poglavlja, što je ključna i najverovatnije najduža faza u našem pristupanju Uniji. Uz 34 standardna poglavlja, Srbija ima opterećujuće poglavlje 35. Ono se odnosi na Kosovo i Metohiju i najviše će biti predmet razgovora, i oko toga će biti najteže da se sa Evropom uspostavi princip: šta Srbija može da ispuni od zahteva iz tog poglavlja, a šta ne“, naveo je Nikolić.

On je istakao da sada treba sačekati da ključne stavke o kojima se nagađa budu dostavljene onima koji u Srbiji rade na tom poglavlju.

“Sve informacije o tome treba da budu dostupne javnosti i ona treba da zna šta se mi dogovaramo u vezi sa KiM i koje tačke tih dogovora impliciraju atribute nezavisne države. Odnosno da li prihvatanjem onoga što od nas traže, praveći se da to ne činimo - de fakto prihvatamo nezavisnost KiM ili ćemo reći otvoreno da to jednostavno nije prihvatljivo, zato što Srbija ne pristaje na ono na šta ne pristaje većina čovečanstva, a to je da tzv. država Kosovo postane nezavisna država, članica UN. Dakle, biće ovo najteže poglavlje. Poglavlje 35 je izmišljeno zato što je veći broj članica priznao nezavisnost KiM i zato što žele da konačno taj problem skinu sa dnevnog reda. To u suštini znači da ne žele problem poput Kipra. Za Srbiju bi, sa druge strane, to bilo idealno rešenje, što znači punopravno članstvo u granicama kao članica UN, a da posle toga razgovaramo. Ne, oni će jednostavno tražiti da se mi pre toga o svemu dogovorimo, pre nego što uđemo. Dakle, o tome treba razgovarati mirne glave i o tome treba postići opšti, srpski konsenzus“, istakao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, najteže će biti zato što je u svemu ovome najteže odrediti se prema KiM.

“Mnogi bi voleli da taj problem rešimo što pre. Drugi će reći da to ne dolazi u obzir ni po koju cenu. A Vlada, koja će o svemu tome voditi računa i odrediti principe za poglavlje 35, koja će snositi i slavu i odgovornost za rešavanje tog problema, mora da bude veoma oprezna, mora da bude potpuno pripremljena i da bude jasna u opredeljenju šta dogovara, odnosno šta pregovara. Posebno ako se zna da nas na kraju čeka, ako nas čeka, zadatak da potpišemo pravno obavezujući sporazum sa tzv. državom Kosovom, koju ne priznajemo niti ćemo ikada moći da priznamo“, naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je ključna tačka u vezi sa KiM određivanje statusa SPC i srpske kulturne baštine.

“Postoji mnogo toga oko čega bismo se mogli dogovoriti sa Albancima, ukoliko bi se jasno razgraničila baština albanskog naroda od baštine srpskog naroda. Zaista ne mislim da treba, niti da možemo da brinemo o baštini albanskog naroda, ali zato ne dam da se bilo ko umeša u to šta mi činimo sa svojom sopstvenom baštinom. Želim da čestitam građanima Srbije na konačnom otvaranju dva poglavlja, da ih upozorim da je proces veoma dug. I da, tempom od dva do tri poglavlja godišnje, sami mogu da izračunaju koliko bi vremena trebalo ako bi sve išlo kako treba. I da im kažem da se bez odricanja ne može ništa dobiti, ali da ono što mislimo da dobijemo treba da bude adekvatno onome čega se odričemo“, zaključio je Nikolić.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021