Vesti
Politika

“Da li se neko igra ili ne postoji jasan plan o rešenju za Kosovo?”

Građani na Kosovu su zbunjeni i zabrinuti zbog mogućeg rešenja kojem teže predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači i kod njih postoji strah da bi razgraničenje dovelo do iseljavanja stanovništva, složili su se u emisiji “Dogovor!?”, novinari Darko Dimitrijević i Sanja Sovrlić. Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da svako rešenje koje se bude postiglo mora proći skupštinsku proceduru i da građani zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti.
“Da li se neko igra ili ne postoji jasan plan o rešenju za Kosovo?”
Iz emisije ''Dogovor!?'' (Foto Kim)

Razgraničenje može izazvati brojne posledice po narod, smatra novinar i glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević.

“Kao na primer, iseljavanje. Tu postoje razne varijante preseljavanja stanovništva i mnogo se priča o tome. Ja mislim da to samo uznemirava javnost. Mene više brine što u Srbiji ne postoji nikakav konsenzus oko tog pitanja, niti vlast uopšte razmišlja da, recimo, takvo pitanje iznese u parlament, da širi deo javnosti ima priliku da o tome govori “.

Dimitrijević dodaje da zabrinjavaju i medijski navodi da su se dvojica predsednika sastajala “iza kulisa” i da to otvara sumnju da su oni tajno postigli neki sporazum.

Novinarka iz Leposavića Sanja Sovrlić kaže da javnost nema pravu informaciju šta razgraničenje zapravo znači, ali da “znamo stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je to zvanična politika Srbije kada je reč o dijalogu”.

“Ja ne bih zapostavila ono što gospodin Dačić govori, ako se vratimo malo unazad i pre nego što je priča o razgraničenju postala javna, Dačić je više puta govorio da je podela rešenje za Kosovo".

Ona navodi da je narod zbunjen oko priče o razgraničenju i da se postavlja pitanje zašto je postignut briselski sporazum između Beograda i Prištine.

“Odjednom dolazi na dnevni red priča o razgraničenju i onda se postavlja pitanje da li se neko igra sa građanima, da li je ta priča bila aktuelna i pre briselskog sporazuma ili ne postoji jasan plan. Ili se neko igra sa građanima pa ad hok dođe do toga da razmišlja čas o jednim, čas o drugim rešenjima, što mislim da je od strane pregovarača neozbiljno i jednostavno neodgovorno”.

Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da kod građana opada strpljenje po pitanju rešenja za Kosovo.

“Svi bi hteli da imamo neki sporazum koji bi zaključio ove faze, pa bi počela neka nova faza. Sa Srbijom ćemo mi uvek imati dijalog, sa Srbijom ćemo mi uvek imati, kontakte kao sa svakom drugom zemljom u regionu. Svi građani se nadaju tome. Ove priče koje su izašle u javnost o nekom dogovorenom sproazumu između Tačija i Vučića, to su više konspiracije ili možda su ruke nekih obaveštajnih službi koji pokušavaju da ’skuvaju’ javnost. Sada se pokušava da se zadrži situacija pod nekim pritiskom, a šta može da proizvede – pa ništa dobro, već samo da strane ostanu na nekoj tenziji i da se građani ne osećaju sigurnijim.”

Maljoku kaže da građani ne moraju da se plaše od mogućeg sporazuma, jer sve što se Beograd i Priština dogovore to mora da prođe kroz skupštinsku proceduru.

O čemu su još govorili naši sagovornici u emisiji “Dogovor!?” pogledajte sledećem linku: na https://www.youtube.com/watch?v=DJhkJkKUUQM

 Ostale vesti

Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastavio je razgovore sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020
Daleko od normalizacije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvom Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, prenosi Rojters.
  • 22.09.2020
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da će sporazum u Beloj kući dovesti do normalizacije ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.
  • 22.09.2020
Virtuelno otvorena kancelarija DFC u Beogradu
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler i premijerka Ana Brnabić simbolično su, nakon potpisivanja zajedničke izjave, virtuelno otvorili kancelariju DFC u Beogradu.
  • 22.09.2020
„Benefit za sve od ekonomskog sporazuma“
Ekonomski sporazum iz Vašingtona će ojačati čitav zapadni Balkan i od njega će svi imati pozitivne benefite, uveren je Safet Grdžaliju bivši potpredsednik Privredne komore Kosova, dodajući da se ne može izmeriti da li će više dobiti Srbija ili Kosovo. „Svi dobijamo“, kaže za RTV Kim Grdžaliju.
  • 22.09.2020
Beler: Beograd i Priština se odlučili za narod
Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Beler čestitao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Beograda i Prištine, na hrabrosti što su se "odlučili za narod, a ne za politiku".
  • 22.09.2020