“Da li se neko igra ili ne postoji jasan plan o rešenju za Kosovo?”

Građani na Kosovu su zbunjeni i zabrinuti zbog mogućeg rešenja kojem teže predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači i kod njih postoji strah da bi razgraničenje dovelo do iseljavanja stanovništva, složili su se u emisiji “Dogovor!?”, novinari Darko Dimitrijević i Sanja Sovrlić. Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da svako rešenje koje se bude postiglo mora proći skupštinsku proceduru i da građani zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti.

Podeli ovaj članak sa:
 • Iz emisije ''Dogovor!?'' (Foto Kim)
 • Sanja Sovrlić, Darko Dimitrijević i Aljbinot Maljoku u studiju RTV Kim (Foto Kim)

Razgraničenje može izazvati brojne posledice po narod, smatra novinar i glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević.

“Kao na primer, iseljavanje. Tu postoje razne varijante preseljavanja stanovništva i mnogo se priča o tome. Ja mislim da to samo uznemirava javnost. Mene više brine što u Srbiji ne postoji nikakav konsenzus oko tog pitanja, niti vlast uopšte razmišlja da, recimo, takvo pitanje iznese u parlament, da širi deo javnosti ima priliku da o tome govori “.

Dimitrijević dodaje da zabrinjavaju i medijski navodi da su se dvojica predsednika sastajala “iza kulisa” i da to otvara sumnju da su oni tajno postigli neki sporazum.

Novinarka iz Leposavića Sanja Sovrlić kaže da javnost nema pravu informaciju šta razgraničenje zapravo znači, ali da “znamo stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je to zvanična politika Srbije kada je reč o dijalogu”.

“Ja ne bih zapostavila ono što gospodin Dačić govori, ako se vratimo malo unazad i pre nego što je priča o razgraničenju postala javna, Dačić je više puta govorio da je podela rešenje za Kosovo".

Ona navodi da je narod zbunjen oko priče o razgraničenju i da se postavlja pitanje zašto je postignut briselski sporazum između Beograda i Prištine.

“Odjednom dolazi na dnevni red priča o razgraničenju i onda se postavlja pitanje da li se neko igra sa građanima, da li je ta priča bila aktuelna i pre briselskog sporazuma ili ne postoji jasan plan. Ili se neko igra sa građanima pa ad hok dođe do toga da razmišlja čas o jednim, čas o drugim rešenjima, što mislim da je od strane pregovarača neozbiljno i jednostavno neodgovorno”.

Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da kod građana opada strpljenje po pitanju rešenja za Kosovo.

“Svi bi hteli da imamo neki sporazum koji bi zaključio ove faze, pa bi počela neka nova faza. Sa Srbijom ćemo mi uvek imati dijalog, sa Srbijom ćemo mi uvek imati, kontakte kao sa svakom drugom zemljom u regionu. Svi građani se nadaju tome. Ove priče koje su izašle u javnost o nekom dogovorenom sproazumu između Tačija i Vučića, to su više konspiracije ili možda su ruke nekih obaveštajnih službi koji pokušavaju da ’skuvaju’ javnost. Sada se pokušava da se zadrži situacija pod nekim pritiskom, a šta može da proizvede – pa ništa dobro, već samo da strane ostanu na nekoj tenziji i da se građani ne osećaju sigurnijim.”

Maljoku kaže da građani ne moraju da se plaše od mogućeg sporazuma, jer sve što se Beograd i Priština dogovore to mora da prođe kroz skupštinsku proceduru.

O čemu su još govorili naši sagovornici u emisiji “Dogovor!?” pogledajte sledećem linku: na https://www.youtube.com/watch?v=DJhkJkKUUQM

 

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane