Vesti
Politika

Da li će Tači izvući Kosovo iz političke krize?

Hašim Tači će danas polaganjem zakletve i zvanično preuzeti funkciju predsednika Kosova.
Da li će Tači izvući Kosovo iz političke krize?
Hašim Tači (Foto slobodnaevropa.org)

Veliku ulogu prilikom izbora Tačija za predsednika Kosova odigrali su poslanici Srpske liste koji su svojim prisustvom omogućili kvorum za održavanje sednice na kojoj je Tači izabran.

Potpredsednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović smatra da je izborom Hašima Tačija za poredsednika Kosova izbegnuto produbljivanje političke krize u kojoj se Kosovo nalazi više od pola godine.

Petrović očekuje da će novoizabrani predsednik omogućiti bolji život za sve građane Kosova.

"Bio bi mnogo veći rizik i mnogo veći izazov da Hašim Tači nije izabrab za predsednika Kosova tog dana jer bi po automatizmu ušli u izborni proces koji bi bio potpuno neizvestan... Sada očekujem da se krene u realizaciju svih stvari koje su pre svega dogovorene u okviru Briselskog sporazuma", istakao je Petrović u izjavi za RTV KIM.

Sa druge strane, poslanik opozicionog pokrata Samoopredeljenje Iljir Deda smatra da će Tači kao predsednik Kosova još više preodubiti političku krizu.

"Ured predsednika je do sada, manje ili više bio jedna institucija koja je mogla da okupi sve političke stranke. Gospodin Tači nema ni autoritet potrerban da okupi sve političke stranke na Kosovu, niti predstavlja simbol političkog jedinstva. predsednik Kosova po Ustavu treba da predstavlja jedinstvo građana. Na žalost institucija predsednika neće biti u fukciji razrešenja krize", objašnjava Deda za KIM.

Da nikome neće biti dobro nakon izbora dosadašnjeg lidera DPK za predsednika Kosova veruje i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.

"Izbor Hašima Tačija je pouzdan znak da nikome neće biti dobro, ni Srbima, ni Albancima, ni Turcima, ni Bošnjacima, ni Gorancima. To je takođe znak da je međunarodna zajednica odustala od izgradnje institucija na Kosovu i da je sve predala u ruke jedng čoveka i da taj čovek odlučuje o sudbinama komplatnog prostora. To je model orijentalne vladavine jednog despota koji je sebe doveo u tako moćnu poziciju da većina kaže "A koga drugog da biramo?" To je najgora rečenica koja se čuje u balkanskim društvima", kazao je Rakočević.

Tačijev izbor ostao je u senci suzavca i protesta koji su organizovali predstavnici opozicije nezadovoljni postignutim briselskim sporazumima o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom kaze politikolog Aljbinot Maljoku.

"Svi su se digli na noge da Tači ne bude izabran za predsednika Kosova. Kako može sada Tači koji je izabran tako kako je izabran, a nije mogla ni predsednica Atifeta Jahjaga koja je izabrana konsenzusom, da reši političku krizu. Skeptičan sam po pitanju mogućnosti da će Hašim Tači kao predsednik Kosova smiriti političku situaciju", kazao je Maljoku.

Izborom Hašima Tačija za predsednika Kosova ostaje upražnjeno mesto za lidera Demokratske partije Kosova. Javnost veruje da će Tačija naselditi Kadri Veselji, aktuelni predsednik Skupštine Kosova.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020