Vesti
Politika

Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?

Ima prostora za oprezan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga, navodi se u najnovijem izveštaju Veritas Globala iz Švajcarske. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU je nastavljen 2021. godine, ali nije dao opipljive rezultate. Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022, zaključuje se.
Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?
Ilustracija (Foto istock)

Istraživači Veritas Globala smatraju da je ekonomska analiza nedovoljno korišćen alat za poboljšanje dinamike pregovora dve strane.

"Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja Asocijacije srpskih opština. Štaviše, jasno artikulisanje kako rezultati dijaloga mogu da doprinesu boljem korišćenju podrške koja je dostupna kroz ekonomski i investicioni plan Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora", navodi se u izveštaju "Visok rizik od eskalacije sukoba 2022. godine u Istočnoj Evropi, ali i prilika za osiguranje stabilnosti".

Spoljno okruženje ostaće izazovno i u 2022, konstatuje se.

"Izgledi za članstvo u EU su glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom. Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je apetit zemalja članica EU za daljim proširenjem poremećen. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU 2022. moglo bi da stvori pozitivne efekte u dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU. Takođe na regionalnom nivou, rastuća etnička konfrontacija u Bosni predstavlja rizik za stabilnost u regionu", dodaje se.

Beograd formalno smatra Kosovo delom Srbije i aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnom nivou, smatraju u Veritas Globalu.

"Dijalog uz pomoć EU je pokrenut 2013. u cilju podrške normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Normalizacija je takođe jedan od uslova za eventualno potencijalno članstvo Srbije u EU", zaključuje se.

Veritas Global je švajcarska konsultantska kompanija sa sedištem u Ženevi koja pruža savetodavne usluge u oblasti ekonomije i strategije širom sveta. Bavi se istraživanjem tržišta, klimatskim promenama, ekonomijom međunarodnih sukoba, infrastrukturom, zagovaranjem i pregovorima.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022