Vesti
Politika

Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?

Ima prostora za oprezan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga, navodi se u najnovijem izveštaju Veritas Globala iz Švajcarske. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU je nastavljen 2021. godine, ali nije dao opipljive rezultate. Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022, zaključuje se.
Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?
Ilustracija (Foto istock)

Istraživači Veritas Globala smatraju da je ekonomska analiza nedovoljno korišćen alat za poboljšanje dinamike pregovora dve strane.

"Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja Asocijacije srpskih opština. Štaviše, jasno artikulisanje kako rezultati dijaloga mogu da doprinesu boljem korišćenju podrške koja je dostupna kroz ekonomski i investicioni plan Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora", navodi se u izveštaju "Visok rizik od eskalacije sukoba 2022. godine u Istočnoj Evropi, ali i prilika za osiguranje stabilnosti".

Spoljno okruženje ostaće izazovno i u 2022, konstatuje se.

"Izgledi za članstvo u EU su glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom. Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je apetit zemalja članica EU za daljim proširenjem poremećen. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU 2022. moglo bi da stvori pozitivne efekte u dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU. Takođe na regionalnom nivou, rastuća etnička konfrontacija u Bosni predstavlja rizik za stabilnost u regionu", dodaje se.

Beograd formalno smatra Kosovo delom Srbije i aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnom nivou, smatraju u Veritas Globalu.

"Dijalog uz pomoć EU je pokrenut 2013. u cilju podrške normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Normalizacija je takođe jedan od uslova za eventualno potencijalno članstvo Srbije u EU", zaključuje se.

Veritas Global je švajcarska konsultantska kompanija sa sedištem u Ženevi koja pruža savetodavne usluge u oblasti ekonomije i strategije širom sveta. Bavi se istraživanjem tržišta, klimatskim promenama, ekonomijom međunarodnih sukoba, infrastrukturom, zagovaranjem i pregovorima.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022