Vesti
Politika

Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?

Ima prostora za oprezan optimizam, ali samo ako se poboljša dinamika dijaloga, navodi se u najnovijem izveštaju Veritas Globala iz Švajcarske. Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU je nastavljen 2021. godine, ali nije dao opipljive rezultate. Ukoliko se dinamika pregovora ne može poboljšati, postoji rizik da će se isto desiti 2022, zaključuje se.
Da li će nastavak razgovora BG i PR imati smisla?
Ilustracija (Foto istock)

Istraživači Veritas Globala smatraju da je ekonomska analiza nedovoljno korišćen alat za poboljšanje dinamike pregovora dve strane.

"Na primer, procena ekonomskih troškova nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Dečani ili ekonomskih koristi od blagovremenog uspostavljanja Asocijacije srpskih opština. Štaviše, jasno artikulisanje kako rezultati dijaloga mogu da doprinesu boljem korišćenju podrške koja je dostupna kroz ekonomski i investicioni plan Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan može pomoći u postizanju boljih ishoda pregovora", navodi se u izveštaju "Visok rizik od eskalacije sukoba 2022. godine u Istočnoj Evropi, ali i prilika za osiguranje stabilnosti".

Spoljno okruženje ostaće izazovno i u 2022, konstatuje se.

"Izgledi za članstvo u EU su glavni podsticaj za Beograd da normalizuje odnose sa Prištinom. Nedostatak napretka u formalnom pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, i donekle Albanijom, stvorio je na Zapadnom Balkanu percepciju da je apetit zemalja članica EU za daljim proširenjem poremećen. Pokretanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU 2022. moglo bi da stvori pozitivne efekte u dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU. Takođe na regionalnom nivou, rastuća etnička konfrontacija u Bosni predstavlja rizik za stabilnost u regionu", dodaje se.

Beograd formalno smatra Kosovo delom Srbije i aktivno promoviše politiku delegitimizacije prištinskih vlasti na međunarodnom nivou, smatraju u Veritas Globalu.

"Dijalog uz pomoć EU je pokrenut 2013. u cilju podrške normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Normalizacija je takođe jedan od uslova za eventualno potencijalno članstvo Srbije u EU", zaključuje se.

Veritas Global je švajcarska konsultantska kompanija sa sedištem u Ženevi koja pruža savetodavne usluge u oblasti ekonomije i strategije širom sveta. Bavi se istraživanjem tržišta, klimatskim promenama, ekonomijom međunarodnih sukoba, infrastrukturom, zagovaranjem i pregovorima.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023