Vesti
Politika

Da li će Beograd uvesti kontramere Prištini?

Prištinske takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nisu ostvarile nikakav efekat na rast kosovske industrije. To je izračunao Institut GAP iz Prištine. Istovremeno, uvoz srpske robe pao je za 88 odsto. Sarajevo, prema tim podacima, za pet meseci, beleži pad od 83 odsto. Od uvođenja ekonomske blokade 21. novembra prošle godine, Srbija razmatra moguće kontramere.
Da li će Beograd uvesti kontramere Prištini?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Gotovo pola godine od ekonomske blokade Prištine za srpsku robu, Srbija računa gubitke i efekte mogućih kontramera.

"Još razmišljam o tome. Imamo mnogo toga, ali šta god da se uradi protiv Albanaca, ne možete da odvajate ljude sa teritorije Kosova, jer bi to ličilo na nešto što rade neki protiv nas, a time bismo naštetili interesima svog naroda", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je, po uvođenju taksi, tražila od Cefte da reaguje. Rok od 90 dana je istekao, bez odgovora. Sledeći potez Beograda bila bi arbitraža pred tom organizacijom.

"Problem je što je Cefta mehanizam gde sve članice imaju pravo glasa i odluke se donose jednoglasno, tako da je skoro nemoguće dobiti pravno zadovoljavajuće rešenje", navodi Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Finansijski, kažu, Srbija gubi oko 30 miliona evra mesečno. BiH, računaju u ambasadi suseda, oko 17 miliona evra do kraja aprila. Zbog zahteva Prištine, izjalovili su se pokušaji da se nađe kompromisno rešenje.

"Radi se o zahtevima Prištine za puno priznanje svih javnih isprava koje izdaje kosovska adminstracija. BiH strana je predlagala da se otvore razgovori, da se nađe neko kompromisno rešenje, a da zauzvrat Priština suspendira takse na period od šest meseci, ali sa prištinske strane nije bilo razumevanja", objašnjava otpravnik poslova Ambasade BiH Zoran Perković.

Kontramere se, kažu, u ovom sazivu Veća ministara ne očekuju. U domete kontramera ne veruju ni u Privrednoj komori Srbije. Uvoz kosovske robe je tek 20 miliona evra godišnje.

"Zabrana uvoza proizvoda sa Kosova ne bi uticale ni na Srbiju ni na Kosovo, a svaka druga kontramera bi se ticala implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa, tako da sa takvom merom bismo ugrozili političku poziciju i uticali na dugoročne prospekte Srbije", kaže Đurđević.

Nadoknadu štete pred sudom mogu da traže i same kompanije. Tužba bi se možda isplatila samo velikim, međunarodnim kompanijama koje svakako mogu da plasiraju robu iz trećih zemalja. Najveći gubitnici su zato domaća mala i srednja preduzeća. Najviše ona čiji opstanak zavisi od plasmana na kosovsko tržište.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021