“Da je država podržala Olivera, on bi danas bio živ“

"Da je država podržala Olivera Ivanovića za gradonačelnika Severne Mitrovice, Srbija bi sada imala jak stub, a on bi danas bio živ“, rekao je član SNF-a Momčilo Trajković na okruglom stolu koji se održava u Lapljem Selu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sastanak o Kosovu u Lapljem Selu (Foto Kim)

Skup koji je u Lapljem Selu organizovao Srpski nacionalni forum, prisustvuju generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste Goran Rakić, poslanik Srpske u Skupštini Kosova Igor Simić, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, državni sekretar u ministarstvu privrede Branimir Stojanović, predstavnici različitih partiija i civilnog društva.

Počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte nedavno ubijenom Oliveru Ivanoviću.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Ćorac izrazio je nadu da ovakvi skupovi više neće počinjati na ovaj način, minutom ćutanja.

Njegov kolega, Momčilo Trajković je zatražio od nadležnih organa da istraže ubistvo Olivera Ivanovića, rekavši da mu je izuzetno teško pao gubitak prijatelja. Prisutne je ovom prilikom podsetio na video spot koji je tokom predizborne kampanje emitovan na televizijama Most i Pink.

“Oliver je žestoko anatemisan. Da je tada država podržala Olivera za gradonačelnika, Srbija bi danas imala jak stub, a Oliver bi bio živ“, istakao je Trajković.

Momčilo Trajković rekao je da današnji skup nije okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga pokrenutog na inicijativu Aleksandra Vučića, već da je skup o Kosovu.

Trajkoviću je žao što sastanku ne prisustvuje direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić jer je želeo da mu “ukaže na neke stvari u radu Kancelarije“.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Kosovu, Trajković je kazao da SNF želi da bude deo njega.

Dodaje da ne podržava ideju o konačnom rešenju statusa Kosova jer bi to, kako kaže, bila katastrofa.

“Vlast o Kosovu igra kolo, ali ga igra naopako“, rekao je Trajković i dodao da se “na terenu sprovodi partijaska politika“.

On smatra da “treba da se stvori autentična srpska politika o Kosovu“.

“Mnogi na političkim listama nemaju političku i intelektualnu snagu da se bave tim stvarima“, ukazao je Trajković.

Član srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić kaže da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju najveći problem. On je podsetio i na izjavu Marka Đurića „da svi Srbi moraju biti pod barjakom SNS-a“ za koju smatra da je, kako je rekao, neodgovorna.

Lazić je ovom prlikom prisutne upozorio i na prodaju imanja i objasnio da je u Ugljaru prodato više od pedeset kuća, odnosno da se mesečno prodaje po jedna kuća.

Prisutnima se obratio i lider Progresivno demokratske stanke i bivši poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić koji je kazao:

"Nismo mi ostavili Beograd, utisak je u zadnje 3 do 4 godine da je Beograd ostavio nas. Svake godine je 5-6% učenika manje, o tome niko ne priča. Ko progovori biva upozoren pa sankcionisan".

Rašić je postavio pitanje o podršci Srpske liste demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore, investicijama i prisustvu Srba u pregovorima u Briselu.

Stanovnica opštine Novo Brdo Svetlana Ravić rekla je da u njenoj opštini ljudi koje građani ne poznaju čine da gube pozicije, poslove, dostojanstvo i mesto u društvu. Po njenim navodima, nedeljno jedna osoba u Novom Brdu ostane bez posla, pa Ravićeva od gostiju iz Beograda traži da spreče "divljanje članova privremenih organa".  

Novinarka Sanja Sovrlić pitala je šta je sa istragom ubistva Olivera Ivanovića i njegovim navodima da se Srbi plaše Srba. Ona je zatražila da se ispita uloga medija u linču Ivanovića.

Navela je da stanovnike Kosova i Metohije niko ne informiše šta se dogovara u Briselu, već da stvari na terenu počinju odjednom tokom noći.

Doktor Dragan Ničić iz Čaglavice rekao je da srpski narod i srpska država mogu da postoje ako izgube Kosovo i Metohiju, ali ne ako izdaju KiM.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane