Vesti
Politika

’’Da izgubimo samo ono što moramo, u Srbiji se spremili...’’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kosovo bilo nezaobilazna tema u Davosu.
’’Da izgubimo samo ono što moramo, u Srbiji se spremili...’’
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

On je poručio da je naše da probamo da razgovaramo i postignemo kompromis, te da izgubimo samo ono što moramo.

"To znači da ne izgubimo ono što ne smemo da izgubimo, a da, ako hoćete da to definišem na taj način, izgubimo samo ono što moramo. Ja mislim da je to nešto što je normalno, racionalno", rekao je Vučić za RTS u Davosu.

"Naše je da probamo da razgovaramo i da postignemo kompromis. Zato sam rekao Albancima - ako vi govorite svaki dan i ako neki drugi u svetu očekuju da ćemo mi da damo sve a da zauzvrat ne dobijemo ništa, a da vi dobijete sve, a za uzvrat ne pružite ništa - hvala i doviđenja."

Neki od njihovih funkcionera su mi već odgovorili i rekli u redu je doviđenja, naveo je Vučić i dodao:

"Samo vas molim da mi to kažete javno i da to kažu oni koji donose odluke a ne njihovi fićfirići - ti kada donesu odluku onda ćemo da kažemo hvala i doviđenja."

Na pitanje da li je o tome razgovarao sa Johanesom Hanom i šta je on rekao predsednik Srbije je naveo da je evropski komesar rekao da razume poziciju Srbije i da zna koliko nam je teško da trpimo svakodnevna poniženja na različite načine, ali je zatražio od nas odgovornost.

On je naveo da očekuje nastavak dijaloga, da su i današnji razgovori neka forma dijaloga, ali je problem da mi tražimo rešenje oko istrage ubistva Olivera Ivanovića i tražimo rezultate.

Vučić je podsetio da je američki ambasador poručio Prištini da je ovo izvanredna prilika da pokažu rezultate.

"Ako ih ne bude bilo, posumnjaćemo da neko od početka nije ni želeo da se do rezultata dođe", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da bi, ukoliko se ne postigne rešenje za KiM to smatrao nekom vrstom poltičkog poraza, uz opasku da će kad-tad to morati da se reši, a da bi sve bilo gubljenje vremena sledećih 10-15 godibna.

"Znam da su se Srbiji spremili, zašiljli olovku, neki da opsuju neki da mi skinu glavu - nije to problem. Samo vi svoj posao zajedno radite jer šta god uradim i kako god oni će da kritikuju, Ali je važno kako će se to meriti u budućnosti i šta će tome da govore naša deca", rekao je Vučić.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021