Vesti
Politika

“Čuvajući preduzeća na KiM čuvamo i ljude”

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je u Lešku da je najvažniji državni i politički cilj na Kosovu obezbediti da fabrike rade, jer će na taj način biti sačuvani i građani.
“Čuvajući preduzeća na KiM čuvamo i ljude”
Sertić u poseti fabrici Lola (Foto MZZP)

Sertić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić obišli su pogone Fabrike otkovaka “Lola” u Lešku na severu Kosova i tom prilikom poručili da će ova, ali i Vlada Srbije koja bude formirana nakon izbora 24. aprila, podržavajući ekonomiju, nastaviti da podržava i građane na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče fabrike “Lola” jednostavno želim da kažem svim radnicima i rukovodstvu da ne treba da brinu, država će voditi računa o ovoj fabrici kao što je vodila i do sada,  jer ako ne budemo obezbedili da fabrike i pogoni rade nećemo imati ni naše ljude, reklao je Sertić.

On je dodao da je to međusobno uslovljeno i da je to najvažniji državni i politički cilj što se tiče prostora Kosova i Metohije i da ova fabrika može da služi kao primer mnogim državnim pa čak i privatnim preduzećima u centralnoj Srbiji.

“To nam daje ozbiljan potencijal da razmotrimo sve mogućnosti na koji način možemo da rešimo trenutne statusne probleme kompanije i da razmišljamo o ozbiljnim potencijalima koje ova fabrika ima”, rekao je Sertić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa radnicima ove fabrike, da je vitalni interes da ona nastavi da radi i funkcioniše, jer izdržava veliki broj porodica u ovom kraju.

“Za sve ljude na KiM je značajno da znaju da Vlada Republike Srbije stoji, kako iza naroda, tako i iza privrede koja je u osnovi ekonomskog dela opstanka našeg naroda na KiM. I Vlada koja će biti formirana nakon aprilskih izbora nastaviće da podržava ovaj narod na taj način što podržava ekonomiju”, poručio je Đurić.

Direktor “Lole” Prvica Jevremović zahvalio se delegaciji Vlade Srbije koja je obišla fabriku i istakao da je poseta podstrek da nastave sa radom, naročito nakon što su vratili deo dugovanja koji su imali od ranije.

U “Loli” u Lešku radi 157 radnika, a prosečna plata je 32.000 dinara.

“Nastojimo da uvećamo trižšte, da povećamo proizvodnju, samim tim da uvećamo broj radnih mesta što je težišna stvar na ovom našem prostoru, kako bi se ljudi zaposlili, radili i videli egzistenciju na ovom prostoru”, rekao je Jevremović.

Sertić i Đurić u pratnji dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibora Jevtića i Ljubomira Marića potom su posetili i privatnog preduzetnika Slavišu Lakićevića u selu Kutnje koji se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom sadnica maline.
Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020