Vesti
Politika

Crna Gora posmatrač na samitu ’’Otvoreni Balkan’’ u Ohridu

Crna Gora će učestvovati u svojstvu posmatrača na samitu inicijative "Otvoreni Balkan", koji danas počinje u Ohridu, jer se deo vlasti i javnosti protivi toj inicijativi, koju su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija.
Crna Gora posmatrač na samitu ’’Otvoreni Balkan’’ u Ohridu
Ohrid, Severna Makedonija (Foto Pixabay)

Skupu u Ohridu će prisustvovati crnogorski premijer Dritan Abazović, koji načelno podržava Otvoreni Balkan i smatra da se "može iskoristiti kao sredstvo za bržu integraciju u Evropsku uniju".

Njegov kolega u Vladi, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, smatra da bi inicijativa „mogla da bude korisna za privredu i biznis“, ali ukazuje da Vlada nije upoznata sa detaljima te inicijative.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se "Otvorenom Balkanu" i ocenjuje da bi eventualni ulazak u taj okvir za Crnu Goru značilo korak unazad u procesu integracija, imajući u vidu da je najdalje odmakla ka članstvu u EU.

Zbog toga se inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije doživljava kao alternativa za one zemlje Zapadnog Balkana koje u narednom periodu ne mogu postati članice EU.

Abazović samitu u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača i nema mandat da preuzima bilo kakve obaveze u ime države, saopštili su ranije članovi vlade iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar odbrane i lider SDP Raško Konjević je upozorio da bi preuzimanje bilo kakvih obaveza "značilo destabilizaciju vlade" i da "uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora da bude plod dijaloga".

Ministar ekonomije Goran Đurović je saopštio da će vlada odluku o eventualnom pristupanju Crne Gore inicijativi doneti isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u EU.

Regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" podržavaju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.

Kosovo i BiH ne podržavaju tu inicijativu, mada je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija obavestio Predsedništvo BiH da će učestvovati u Ohridu na dvodnevnom samitu "Otvoreni Balkan", kako je za Srnu potvrdio šef Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Danijel Dragičević.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023