Vesti
Politika

CPT: U fokusu Briselskog dijaloga političke, a ne životne teme

Istraživanje ’’Briselski sporazum – neobrađene teme’’ koje sprovodi Centar za mir i toleranciju, u saradnji sa RTV Herc u Štrpcu pokazuje da postoji veliki raskorak između želja, interesa i stavova srpskih društvenih činilaca na Kosovu u odnosu na stavove srpske političke elite, kako u Beogradu, tako i u Prištini.
CPT: U fokusu Briselskog dijaloga političke, a ne životne teme
Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (Foto Kim)

“Teme koje su građanima najviše bitne nisu na adekvatan način bile obrađene u okviru Briselskog dijaloga, jer su se Priština i Beograd više bavile političkim stvarima, štriklirajući tako svoje obaveze prema Evropskoj uniji, a ne suštinskim i životnim pitanjima”, rekao je gostujući u programu Radija Kim izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović, ukazujući na niz primera kršenja elementarnih ljudskih prava i slučajeve institucionalne diskriminacije.

U istraživanju i javnim debatama sprovedenim u okviru projekta simoblično nazvanog “Slon u sobi” su analizirani propisi koji se odnose, između ostalog, na pravilnu upotrebu srpskog jezika u prevodima zakona na Kosovu, nezavisni TV kanal na srpskom jeziku, kao i na zapošljavanje Srba u javnim preduzećima i institucijama. U oblasti ekonomskog razvoja analizirana je nezaposlenost, ekonomska izolovanosti, donatorske politike i investitorske klime.

Kako je zaključeno, priznavanje diploma na svim obrazovnim nivoima, integracija kao strah srpske zajednice i menadžment u obrazovanju su ključna pitanja koja se tiču budućnosti obrazovnog sistema srpske zajednice na Kosovu.

Istraživanje je dalo i odgovarajuće preporuke.

“Tako, na primer, u pogledu prava na upotrebu jezika kosovskom zakonodavcu smo savetovali da je neophodno da se izvrše izmene i dopune postojećeg zakona da bi se sprečili slučajevi ambivalentnog tumačenja propisa i inicirali da se u tekst ugradi odreba o korišćenju ćirilice u službenoj upotrebi na Kosovu, kao pisma sprske zajednice”, navodi Maksimović.

U projektu su predložene druge konkretne mere od značaja za princip ravnopravnosti građana, a jedna od njih je da se javni oglasi vezani za posao, obavezno objavljuju u elektronskim medijima na srpskom jeziku, a ne, kako je sada regulisano zakonom, u dnevnim novinama na srpskom, budući da takva izdanja na Kosovu ne postoje.

Projekat “Briselski dijalog – neobrađene teme” je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo u okviru programa ’’ Zastupanje i uključivanje građana u donošenju odluka kroz analizu i proaktivno novinarstvo’’.

Cilj ovog projekta je da doprinese rešavanju problema srpske zajednice na Kosovu u okviru tema koje Briselski sporazum ne obrađuje ili nedovoljno obrađuje. Projektni zadatak je bio i povećanje uticaja samih građana na rešavanje problema u oblasti zaštite prava manjinskih zajednica, razvoja ekonomije i budućnosti obrazovanja.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021