Vesti
Politika

CPT: U fokusu Briselskog dijaloga političke, a ne životne teme

Istraživanje ’’Briselski sporazum – neobrađene teme’’ koje sprovodi Centar za mir i toleranciju, u saradnji sa RTV Herc u Štrpcu pokazuje da postoji veliki raskorak između želja, interesa i stavova srpskih društvenih činilaca na Kosovu u odnosu na stavove srpske političke elite, kako u Beogradu, tako i u Prištini.
CPT: U fokusu Briselskog dijaloga političke, a ne životne teme
Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (Foto Kim)

“Teme koje su građanima najviše bitne nisu na adekvatan način bile obrađene u okviru Briselskog dijaloga, jer su se Priština i Beograd više bavile političkim stvarima, štriklirajući tako svoje obaveze prema Evropskoj uniji, a ne suštinskim i životnim pitanjima”, rekao je gostujući u programu Radija Kim izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović, ukazujući na niz primera kršenja elementarnih ljudskih prava i slučajeve institucionalne diskriminacije.

U istraživanju i javnim debatama sprovedenim u okviru projekta simoblično nazvanog “Slon u sobi” su analizirani propisi koji se odnose, između ostalog, na pravilnu upotrebu srpskog jezika u prevodima zakona na Kosovu, nezavisni TV kanal na srpskom jeziku, kao i na zapošljavanje Srba u javnim preduzećima i institucijama. U oblasti ekonomskog razvoja analizirana je nezaposlenost, ekonomska izolovanosti, donatorske politike i investitorske klime.

Kako je zaključeno, priznavanje diploma na svim obrazovnim nivoima, integracija kao strah srpske zajednice i menadžment u obrazovanju su ključna pitanja koja se tiču budućnosti obrazovnog sistema srpske zajednice na Kosovu.

Istraživanje je dalo i odgovarajuće preporuke.

“Tako, na primer, u pogledu prava na upotrebu jezika kosovskom zakonodavcu smo savetovali da je neophodno da se izvrše izmene i dopune postojećeg zakona da bi se sprečili slučajevi ambivalentnog tumačenja propisa i inicirali da se u tekst ugradi odreba o korišćenju ćirilice u službenoj upotrebi na Kosovu, kao pisma sprske zajednice”, navodi Maksimović.

U projektu su predložene druge konkretne mere od značaja za princip ravnopravnosti građana, a jedna od njih je da se javni oglasi vezani za posao, obavezno objavljuju u elektronskim medijima na srpskom jeziku, a ne, kako je sada regulisano zakonom, u dnevnim novinama na srpskom, budući da takva izdanja na Kosovu ne postoje.

Projekat “Briselski dijalog – neobrađene teme” je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo u okviru programa ’’ Zastupanje i uključivanje građana u donošenju odluka kroz analizu i proaktivno novinarstvo’’.

Cilj ovog projekta je da doprinese rešavanju problema srpske zajednice na Kosovu u okviru tema koje Briselski sporazum ne obrađuje ili nedovoljno obrađuje. Projektni zadatak je bio i povećanje uticaja samih građana na rešavanje problema u oblasti zaštite prava manjinskih zajednica, razvoja ekonomije i budućnosti obrazovanja.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020