Vesti
Politika

Čolaku: Očekivana odluka o odlaganju vizne liberalizacije

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku ocenio je da je odluka o odlaganju glasanja o viznoj liberalizaciji za Kosovo bila "očekivana" jer kosovski parlament nije ratifikovao Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, piše prištinski Zeri.
Čolaku: Očekivana odluka o odlaganju vizne liberalizacije
Bekim Čolaku (Foto Kim)

Prištinska Koha ukazuje da je Vlada Crne Gore u međuvremenu indirektno odbacila eventualne ponovne pregovore o uslovima sporazuma.

Čolaku je rekao da je neophodno da se privedu kraju svi zahtevi, koje je postavila Evropska unija, piše prištinski Zeri.

"U vremenskom smislu, to ne predstavlja neko odlaganje jer se očekuje da konačna odluka o vizama bude doneta u septembru, a ne u julu. EU ne razmatra kriterijume, koji su postavljeni. Kako bi ubrzali donošenje odluka u EU, moramo da ratifikujemo Sporazum o demarkaciji  sa Crnom Gorom", naveo  je Čolaku.

On je pozvao sve političare da ne ograničavaju slobodu kretanja građana jer, kako je naveo, ne postoji kompromis u stvarima, koje zahteva EU.

S druge strane, na pitanje da li je crnogorska vlada voljna da ponovo razmotri taj slučaj, visoki vladini zvaničnici u Podgorici smatraju da je to pitanje zatvoreno u trenutku kada je sporazum ratifikovao crnogorski  parlament.
"O sporazumu je pregovarano, on je potpisan i ratifikovan u parlamentu Crne Gore", rekao je savetnik crnogorskog premijera Srđan Kusovac za Koha ditore dodajući da "to znači da je naš posao završen".

Izvestilac za viznu liberalizaciju Kosova u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je u Evropskom parlamentu da je glasanje o uvođenju bezviznog režima građanima Kosovo, zakazano za 12. jul, odloženo za 5. septembar.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023