Vesti
Politika

Civilno društvo protiv podele

Organizacije civilnog društva iz Srbije i sa Kosova, ponovo su uputile otvoreno pismo visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini u kojem je pozivaju da se nedvosmisleno izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija između Kosova i Srbije na etničkom principu jer, kako su ukazali, taj princip je u više navrata gurnuo region u krvave sukobe.
Civilno društvo protiv podele
Federika Mogerini (Foto Kim arhiva)

"Sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku, kako građanima Srbije i Kosova, tako i celom regionu, da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlasništva nad teritorijom – principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe", navele su organizacije civilnog društva u otvorenom pismu.

Organizacije su u pismu ocenile da bi etnička podela neminovno proizvela lančanu reakciju i u drugim balkanskim državama što bi dovelo do brojnih zahteva za promenu granica na Balkanu i otvorilo vrata novim sukobima.

"Takođe, Srbima i Albancima koji žive na ’pogrešnoj strani’, ovim bi se poslala poruka da treba da se presele u ’svoju’ etničku državu što bi moglo da dovede do još jednog egzodusa stanovništva na Balkanu", navodi se u pismu.

Dodaje se da je u regionu Balkana neophodno uspostaviti trajni mir i prihvatiti interkulturalnost i multietničnost kao neophodni preduslov razvoja i evropskih integracija. "Etnički čiste države, prevaziđeni model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u pismu.

Dodaje se da je svaka država koja počiva na diskriminaciji i podeli građana po bilo kojoj osnovi unapred osuđena na propast, a društvo koje se razvija na vrednostima suprotnim poštovanju osnovnih ljudskih prava osuđeno je na nacionalizam, izolaciju i besperspektivnost.

"Sve više mladih ljudi već napušta naše države, a teritorije za koje se nacionalne i političke elite danas grčevito bore, ostaće bez pokretačkih demokratskih snaga", piše u pismu.

Organizacije civilnog društva su pozvale međunarodno zajednicu, ali pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu, da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponove i stvaranju uslova za razvoj pravnih i demokratskih sistema vlasti na Kosovu i u Srbiji.

Otvoreno pismo su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za ljudska prava, Kulturni centar Damad, Urban In, Akademska inicijativa Forum 10, Centar za nove medije Liber, Centar modernih veština, Dijalog Valjevo, Generator Vranje, Udruženje žena Peščanik, UG Za zdravu opštinu Stara Pazova, Centar za ljudska prava Niš, Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Pismo su potpisali i Integra Priština, Syri i Visionit, Youth Initiative for Human Rights – Kosovo, GAIA Kosovo, NVO Aktiv, Let’s Do It Peja, CRDP, STIKK, IKS, Kosovo Association Chopin, Lumbardhi Foundation, Centre for Social Groups Development– CSGD, CDF, Trentino con il Kosovo, Kosovo Women’s Network, Kosova Democratic Institute, X40-bunarfest, Numismatic association "Demastion", Disability Development Centre.Ostale vesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020
Milunović čestitao Radojeviću i poručio mu da se bavi gradskim problemima
Dan nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice, jedan od kandidata za ovu poziciju, Dušan Milunović kaže da borba nije bila jednostavna. Ipak, čestitao je pobedu Milanu Radojeviću iz Srpske liste i poručio mu da se više bavi gradom, a ne visokom politikom kao njegov prethodnik.
  • 30.11.2020
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020